RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lungesyke Arild ble lagt mellom kontormøblene

(Privat)
Sist oppdatert:
Med en lungekapasitet på ti prosent ble kolssyke Arild Borg (65) lagt på et kontor uten ringesnor på Ahus.

– Da han ringte meg klokken 06.00 mandag morgen og ba meg om å ringe en pleier som kunne komme og lukke opp døren fordi han var sperret inne bak lukkede dører, så sprakk det for meg, sier kona Lise Borg til Romerikes Blad.

Uten en snor
Det var lørdag at Arild Borg fra Lørenskog fikk så store pusteproblemer at han måtte søke hjelp på Ahus.

På grunn av plassproblemer, fikk kolssyke Borge først plass i «gymsalen», et fysioterapirom som i løpet av vinteren har blitt brukt som et krisemottak.

Men fordi gymsalen manglet tilgang til surstoff, ble Arild Borg trillet inn på det kona beskriver som et kontor. Et tilstøtende rom utstyrt med kontorstoler og skrivebord. Her var det surstofftilgang, men ingen ringesnor å dra i dersom man trenger hjelp.

– Arild trenger oksygen døgnet rundt. Han har en lungekapasitet på ti prosent. Det er ikke slik at han kan rope om hjelp. Han trenger absolutt tilgang til en ringesnor for å påkalle pleierne, forteller kona.

Ifølge Borg oppholdt sykepleierne seg i gymsalen. Da ektemannen ringte henne mandag morgen var dørene mellom kontoret der han lå og gymsalen lukket.

– Han var redd og engstelig, forteller kona.

Har kviet seg
Hun mener sykepleierne ikke kan lastes for at hennes lungesyke ektemann måtte ta til takke med et kontor eller at dørene mellom rommene ble lukket.

– Pleierne skal ha ros for den jobben de gjør, men jeg synes det er en skam at pasienter blir lagt på rom som ikke har den standarden et sykehus som Ahus burde ha, sier Lise Borg.

Etter en legeundersøkelse mandag, fikk ektemannen omsider plass på lungeavdelingen ved sykehuset.

– Han har kviet seg for å bli lagt inn på Ahus, fordi han har lest om nettopp slike episoder i avisene. Når det også viser seg å stemme blir man ekstra urolig, sier Borg.

Innrømmer rutinesvikt
Viseadministrerende direktør Stein Vaaler ved Ahus forklarer plasseringen av Berg med et utbrudd av Noroviruset.

– Før helgen fikk vi et stort utbrudd av Norovirus på to sengeposter på Ahus. Dette gjorde at vi måtte ta i bruk beredskaps-sengearealet. Berg ble lagt på dette arealet. Her er det ikke oksygenuttak slik at Berg ble lagt på et tilstøtende rom hvor dette er mulig, sier Vaaler til RB.

Han innrømmer likevel at rutinene har sviktet.

– På dette rommet er det ikke alarmanlegg slik at pasienter kan tilkalle hjelp ved behov. Det er derfor laget rutiner for hyppig tilsyn av pasienter når de ligger på dette rommet. Disse rutinene ble ikke fulgt i dette tilfellet. Dette beklager vi på det sterkeste, og vi beklager spesielt den merbelastning dette ble for pasienten. Vi er glad for at vi ble gjort oppmerksom på at dette hadde skjedd. Som en følge av denne hendelsen er rutinene skjerpet inn for at dette ikke skal kunne skje igjen, sier Vaaler.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere