Ved Skien videregående er flere elever tatt i juks etter å ha lastet ned besvarelser fra studienett.no. Verktøyet som skal avsløre plagiering klarer ikke å gjenkjenne tekster fra nettstedet, så avsløringen kom etter at en lærer betalte og logget seg inn, skriver Telemarksavisa.

Lærer Tove Karsten Oplenskdal ved Skien videregående måtte selv betale seg inn på nettstedet for å avsløre juks blant elevene.

Det hele startet med at en elev som tidligere ikke hadde utmerket seg i faget, leverte en feilfri stiloppgave under en heldagsprøve.

- Jeg sjekker alltid nærmere når elever «plutselig» kommer med prikkfrie besvarelser, sier læreren som underviser i fagene norsk og matematikk.

Det gjør hun blant annet ved å google en bit av teksten på internett. Det gjorde hun også i dette tilfellet, men fikk ingen treff som viste plagiering.

Betalte og logget seg på
Hun hadde hørt om studienett.no: en norsk avlegger av et danskeid nettsted, hvor elever kan bytte til seg eller betale 69 kroner måneden for å laste ned besvarelser.

- Jeg ble klar over nettsiden for noen måneder siden. En dag betalte jeg og logget meg inn, siden skolen ikke ville dekke det. Der fant jeg hele teksten til eleven. Så å si alt var plagiert fra nettstedet.

- Hvor mye hadde eleven plagiert?

- 99 prosent. Men eleven ville ikke innrømme det.

Etter at hun informerte om nettsiden til andre lærere ved skolen, har de lastet ned flere tekster fra siden og sjekket dem opp mot elevbesvarelser.

- Vi har oppdaget at flere elever har plagiert tekster. Det er viktig at dette blir kjent. Det er sikkert mange lærere som ikke kjenner til denne nettsiden, sier hun.

Verktøyet virker ikke
Elevene leverer heldagsprøver og stiler elektronisk, og tekstene kjøres gjennom plagiatkontrollen ephorus. Men ifølge Oplenskdal virker ikke verktøyet på tekster som finnes på studienett.no.

- Hva sier fylkeskommunen, som er skoleeier, til dette?

- Under et IT-kurs i fylkeskommunen, viste jeg kursholderen denne nettsiden. Han kjente ikke til den. Han sa at det ikke nytter å stenge nettet for elevene. De kommer seg inn uansett, men etter dette har jeg mest lyst til å gå tilbake til blyant og papir.

Nå vil hun at noen i skoleledelsen i fylkeskommunen tar ansvar og ser nærmere på saken.

- Hva bør de gjøre?

- Jeg vet ikke. Men jeg føler det er en ansvarsfraskrivelse. Vi lærere må selvfølgelig forsøke å avsløre juks, men hvor mye tid skal vi bruke på dette? Dette går ut over tiden til undervisning. Vi har mange flinke elever. Det blir feil å bruke så mye tid på å avsløre juks.

Avgangselever som blir tatt i juks, får nedsatt karakter i oppførsel på vitnemålet.

Dette minker sjansene for å komme inn på førstevalget til høyskole- og universitetsstudier, så Oplenskdal har diskutert bruk av studienett.no med elever i 3. klasse.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.