RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Filip Blaauw, www.fluefiske.net

Lur sjøørreten med småreker

Sist oppdatert:
Det kan være lurt å førsøke en rekeimitasjon på jakten etter sjøørret i sjøen.

Sjøørretfiske i sjøen kan bedrives hele året, men på vårparten begynner ting for alvor å skje. Vannets temperatur stiger i takt med at dagene blir lengre. Det betyr mer aktivitet hos både sjøørreten og dens byttedyr, ikke minst strandreka. Det er ikke uten grunn at de største fiskene i sjøørretmekkaet Bornholm oftet blir tatt på små strandrekeimitasjoner. Prøv en reke etter ørreten du også!

Fint vær for en sjøørretfisker trenger ikke være sol fra skyfri himmel, selv om det så tidlig på året som mars er en fordel at vannet får varmet seg opp litt. Vannets temperatur holder vanligvis en temperatur på mellom 1 og 5 grader like etter vinteren, og fisken kan være treg. Da kan noen varme solstråler sette i gang litt av hvert i fjæra.

Magisk
Og det var nettopp det værvarselet hadde meldt. Sol, bris, men skiftende skydekke. Det betydde væromslag, noe som kan være magisk når en jakter på sjøørret. Over gromplassen gløttet sola fram fra de gråblå skyene, og varmet både vår og fiskens skrott. Det var første tur til stedet vårt i år, og forventingene var store.

Av gammel vane festa vi på en oransje streamer og kasta ut. Lars Arild kjente ingenting. Jeg gjorde noen kast mot en marbakke jeg visste det pleide å stå fisk, og syntes tydelig at det var noe som lukta på flua mi. Ganske riktig. På neste hadde jeg en sjøørret på minstemålet på kroken. Den hadde falt for den store streameren. Men det ble med denne.


Flere vak
Vi gjorde noen lange kast utover marbakken, lot streamerne synke, men kjente ikke mer fisk. Plutselig hører vi noe like bak oss, og ser en spiss svart halefinne som fyker over rullesteinene langs land. Det var fisk som jaget på et eller annet mellom taren i det grunne vannet. Vi måtte definitivt revurdere hva vi fisket med. Fisken ville iallfall ikke ha fluene våre. Vi rullet inn, skuet bortover strandlinja og la merke til flere vak i den svake brisen.

Det varme været hadde tydeligvis varmet opp vika vi stod i, og aktiviteten var i full gang. Det var blitt ettermiddag, og sola hadde stått ei stund. Sjøen var på vei mot flo, et bra utgangspunkt for et godt fiske. Jeg knøt på ei strandreke med sterke farger. På snella hang det et synkesnøre, da reker bør fiskes litt dypt. Jeg hadde allikevel en nokså lang fortom (to stanglengder) siden det var utrolig klart i vannet, og sjøørret er en var fisk, særlig på dagen når det er lyst.

Sitter
Lars Arild festa på tilsvarende flue og gjorde seg klar. Vi satset på teamfiske etter fisken, og gikk med stor selvsikkerhet ut på bryggene. Der, 15 meter ut rulla en halvkilos fisk i overflaten. Min fetter fikk kaste først på fisken, og la flua like bortenfor vaket. Fisken fulgte etter rekeimitasjonen, og nappet flere ganger under inntrekket. Det var tydelig at fisken var svært interessert.

Vi satset på at sjøørreten ville følge etter på neste kast også. Lars kasta ut, og ganske riktig. Fisken hogg, og denne gangen var krokspissen penetrert godt inn i munnvika. Som en sydlandsk kjempesild bråsnudde fisken og gjorde akrobatiske hopp. Den var ikke til å holde igjen, men roet seg fort, siden den ikke var så stor, noen centimeter større enn minstemålet, som er på 35 cm her i Sør-Norge.

Da fisken kom inn mot land hang den fargerike rekeimitasjonen i munnvika. Vi hadde fått konstatert at ørreten var enig med fluevalget vårt.

På jakt
Med synkesnøre kan du fiske reka mot bunn, eller ned mot sjøgress og tare. Her ferdes gjerne ørreten på jakt etter slike små krepsdyr, og riktig flue til riktig tid på riktig dybde er dødelig medisin. Men også med flytesnøre kan du oppleve effektivt fiske med denne type fluer.

Med dette i mente reiste vi hjem og satt oss bak bindestikka for å klekke fram nye fluer som kunne fange sjøørret. Vi hadde sprettet opp buken på den ene fisken vi fikk tidligere på dagen, og fant små blanke reker på størrelse tilsvarende en åtterkrok. Likevel hadde vi erfart at sterke farget lokket fisk, gjerne på grunn av vannets lave temperatur, men vi bandt litt av hvert: noen med sterke farger og noen med litt duse, naturlige farger. Det viktigste er et par mørke øyne, som blir veldig markante på lyse reker som svømmer i vannet. Det virker som en trigger¿

Du finner mer om hvordan binde en rekeimitasjon på www.fluefiske.net.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere