*Nettavisen* Nyheter.

Lurer fortvilte dyre-eiere

Nigeria-svindlere har ingen skrupler når det gjelder å loppe sårbare folk for penger. Les de ulike svindel-typene.

27.04.07 09:07

(iBergen.no) I over en måned har iBergen.no lurt Nigeria-svindlere trill rundt, etter at vi svarte på en henvendelse fra dem. Tilsynelatende hadde vi vunnet nærmere 10 millioner kroner i et ukjent lotteri vi aldri hadde deltatt i. For å få pengene måtte vi betale en regning for en bankboks der pengene ble oppbevart. Selvsagt var dette bare lureri.

Lotteri-svindelen blir stadig mer vanlig, men Nigeria-svindlere benytter ulike scenarier for å lokke penger ut av sine ofre. En av de mer hjerteløse typene, er savnet kjæledyr-svindelen.

- Jeg har hunden din
Svindlerne har observert plakater hengt opp av bekymrede dyre-eiere. Pus eller Fido har forsvunnet, og etterlyses med navn og bilde på hjemmelagede postere. En dag får eieren telefon fra en trailersjåfør, som hevder å ha funnet dyret gående langs veien.

På grunn av tidspresset kunne ikke sjåføren bruke tid på å finne eieren, men tok med seg kjæledyret i traileren. Nå befinner dyret seg på andre siden av landet og dersom eieren sender penger til flybillett, kan det sitte på neste fly hjem. Eventuelt dukker det også opp en regning fra en veterinær som først må betales før hjemreisen. Som kjæledyret, forsvinner også pengene.

Låner bankkonto
Den meste kjente svindelen er tilbudet om solid avkastning dersom offeret stiller bankkontoen til disposisjon for et gigantbeløp underslått fra statsbudsjettet til et krigsrammet land.

Når svindlerne først har fått offeret på kroken, dingler de pengene foran øynene hans mens de forlanger stadig flere utgifter dekket før pengene kan overføres. I enkelte tilfeller lokkes de også til å reise til svindlernes land med store summer i kofferten.

Sender for stor sjekk
Etterhvert er også svindelen om bilkjøp blitt godt kjent. Skurkene svarer på en annonse der en privatperson legger ut bilen sin for salg. De blir enig om pris og svindleren sender en sjekk i posten.

Denne har imidlertid et langt høyere beløp enn det som var avtalt pris. Når selgeren tar kontakt, sier svindleren at han bare skal sende overskuddsbeløpet tilbake til ham. Først når overføringen er gjennomført, oppdager selger at sjekken er falsk.

Postbrud
Mange, særlig menn, har falt for ekteskapstilbud med kvinner de har kommet i kontakt med over internett. For at kvinnen skal kunne reise til mannens hjemland, på hans regning selvsagt, må diverse utgifter først betales.

Ofte er dette sykehusregninger til kvinnens akutt syke familiemedlemmer. Svindlerne appellerer gjerne til offerets dårlige samvittighet eller behov for kjærlighet.

Ufattelige tilbud
Blant de nyeste typene svindler finner vi usannsynlige gode tilbud om drømmejobben. For å få jobben, må den håpefulle respondenten betale en avgift til «rekrutteringsbyrået». Også tilbud om uvanlig billige varer, som fotoapparater, viser seg å være løgn og fanteri.

Mange av disse svindlerne har opprettet troverdige nettsider med bilder av det som forestiller ansatte i bedriften. Det gjør det svært vanskelig å avsløre hvem som er useriøse aktører på nettet. Men hovedregelen er, som i de fleste andre situasjoner, er det for godt til å være sant, så er det akkurat det.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.