Lurer jenter til sex

Foto: (Thinkstock/Illustrasjon)

Utnytter norske jenter som vil bli modeller via Facebook.

27.04.12 08:32

(SIDE2): Stadig flere Facebook-grupper der jenter kan legge ut bilder av seg selv og søke lykken som modell, opprettes. Nivået av seriøsitet blant de som tilbyr jentene jobber er svært forskjellig, skal man tro flere av dem som jobber i bransjen.

Nå advarer stadig flere mot det de sier er regelrett utnyttelse av unge jenter.

- Jeg vil at jenter skal vite at de såkalte modellagentene som opererer på slike Facebook-grupper ikke har noe med virkeligheten å gjøre, sier Rolf-Ørjan Høgset, fotograf for blant annet FHM, og fortsetter:

- Og det er ingen steder man må ha sex med noen for å få en modelljobb. Aldri. Det er en myte som dessverre gjør det enklere for overgrepsmenn å lure jenter som sitter med slike forventninger

Facebook=sjekkearena
Høgset sier det er 8–10 store norske modellgrupper på Facebook, med flere tusen medlemmer i hver.

- Det er stor forskjell på gruppene. De som er drevet godt, har medlemmer med en reell interesse for modell- og fotografering. Mange er også medlemmer i flere av gruppene. Det er ikke noe galt i å være medlem i disse gruppene, så lenge man vet hva man gjør. Man bygger nettverk, og også seriøse aktører kan bruke gruppene, sier han og understreker at det store flertallet fotografer er seriøse og mange holder et høyt nivå.

Har du tips om saken? Kontakt oss på e-post her!

Han får støtte fra Arne D. Skalmeraas, redaktør av Onlinemagasinet, som ikke mener gruppene i seg selv er det store problemet. Det er hvem som opererer der, og de som henvender seg til jentene han reagerer på. Skalmeraas sier det er svært mange såkalte modellagenter og ymse typer fotografer som prøver å drive modellbyråvirksomhet

- Det de sier og lover jentene med tanke på hva de kan skaffe dem av jobber, kontakter og lignende har ingenting med virkeligheten å gjøre. Deres utgangspunkt for å drive modellbyråvirksomhet eller som fotografer er ikke å drive business, men å sjekke damer.

Hobby, ingen karriere
Høgset sier han har selv ved enkelte tilfeller funnet modeller på Facebook-gruppene, som han har brukt til magasinbilder, men understreker at dette er ubetalte jobber.

- Jeg kaller det hobbymodeller. Det er kun Vi Menn og Omag.no som betaler jentene for bildene. Det er en ganske stor produksjon i denne gruppa modeller, og som med fotball eller håndball er det en like god hobby å ha. Så lenge det skjer innenfor ordnede former. Mange synes det er gøy å dra på tur, ta bilder og har en opplevelse av det. Og de får jo noe igjen for det; er man på et magasincover, er man synlig i hylla en måned til neste blad kommer. Det er bra promotering.

Omag.no sier de betaler mellom 1000 og 2000 kroner for en shoot, pluss at eventuelle utgifter ved flyreise hvis modellen reiser langt. Vi Menn opplyser at de betaler 5000 kroner for bilder til sitt magasin. Også Gatebil Magazine skal etter sigende betale sine modeller.

Det utgjør stort sett i underkant av 10 prosent av det kommersielle modeller tjener på reklame og mote, der dagslønna gjerne starter på 15.000 kroner.

- Det er ikke glamorøst å være glamourmodell, i hvert fall ikke med tanke på økonomien, sier Høgset.

Svært unge jenter
På facebookgruppene legger jenter ut bilder av seg selv, noe som genererer interesse fra personer som kaller seg fotografer og modellagenter.

- Jentene tror disse folkene er ok å jobbe med, og legger ut drøye bilder av seg selv for å bli lagt merke til. Selvsagt får de oppmerksomhet da, men på helt gale premisser med tanke på en modellkarriere, sier fotografen, og forteller at han selv grunnet jobben som magasinfotograf, mottar 10–20 e-post om dagen fra håpefulle jenter.

- Jeg har medfølelse med dem, men de aller fleste blir aldri modeller. Men en eller annen fotograf har fortalt dem at de er pene nok til å bli det og har tatt halvnakne bilder av dem, og de har funnet ut at jeg er fotograf for blant annet FHM. For mange er det den store drømmen, å komme på coveret der, sier han, og forteller at enkelte av jentene er svært unge.

- De yngste jeg har fått e-post fra er nede i 12–13 års alderen.

Fashion vs. avkledt
Ifølge Skalmaas er det svært få seriøse, store modellaktører i Norge.

- Dersom du skal være modell på heltid og lykkes med en internasjonal karriere, er du avhengig av å ha et byrå eller en agent med på laget.

Høgset er enig, og sier det kun er fire til fem seriøse, store modellbyråer som driver med mote og reklame. Han forteller at dersom man har forhåpninger om å leve av å jobbe som modell, er disse veien å gå. Uten et byrå i ryggen, er det så godt som umulig å få til en betalt karriere. Magasiner og reklamebyråer går via modellbyråene for å finne modeller, de leter ikke etter modeller på facebookgrupper sier han, og advarer:

- Får du nei hos byråene, så tenk deg nøye om før du kler av deg foran en fotograf som sier han kan skaffe deg jobb. Man kan man selvsagt prøve seg som frilanser, men stort sett er det like greit å ta hintet fra de store modellbyråene og droppe planene om en betalt karriere som reklame eller motemodell, mener han.

- Gjør det i tilfelle på hobbybasis – eller finn på noe annet å gjøre, sier fotografen, mens Skalmaas sier:

- I begynnelsen, eller når du driver på hobbybasis, kan det være mange fordeler ved å være uavhengig til du blir litt kjent i bransjen og finner ut hvem du kan stole på og ikke – for å unngå å binde deg til noen som senere viser seg å være useriøse.

Vil ha sex
Høgset mener mange jenter gjør seg til lette offer for useriøse aktører innen bransjen, når de håper å oppnå mer via Facebook-grupper og lignende.

- En del fotografer tar et par bilder kun for sitt private strippeshow, uten å kunne tilby jenta oppdrag eller noe annet. Enkelte krever til og med betaling for bildene de tar. Det hele bidrar til lite positivt for andre enn fotografen.

Andre igjen har til hensikt å lokke til seg modellsugne jenter.

- Noen er bare ute etter sex. Noen har registrert seg som selskap i Brønnøysund, men tjener ikke penger på det og flere har vanlig dagjobb eller får støtte av NAV. Felles for dem er at de ikke er ute etter å skaffe jentene modelljobber, de gjør det for å skaffe seg selv sex, sier fotografen, som legger vekt på at spekteret er vidt, og at de fleste fotografer tross alt tar bilder fordi de har en reell fotointeresse.

- Sjekk bakgrunnen
Han mener det er viktig at jentene sørger for å oppdage forskjellen.

- De useriøse lover jentene jobb, fotoshoot, cover og så videre. Jentene blir så ivrige at de møter opp uten å undersøke ordentlig på forhånd, og i verste tilfelle ender det i voldtekt.

Han oppfordrer jenter som får tilbud, om å snakke med andre, undersøke om det er en seriøs henvendelse og om det faktisk er snakk om en jobb, og ikke lureri.

- Ring og prate med referanser som oppgis. Skurkene oppgir gjerne referanser som ikke er ekte. De går ut fra at jentene ikke gidder å ringe og sjekke.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.