RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lurt å vente med å få barn

Sist oppdatert:
Risikoen for å få eggstokkkreft minsker for hvert år man venter med å få barn viser en ny undersøkelse.

Jo senere man får barn jo bedre, mener forskere. Risikoen for å få eggstokkkreft minsker nemelig for hvert år man venter med å få barn.

Forskere ved University of Southern California har kommet frem til at kvinner som venter med å få barn til etter de har blitt 35 år har hele 58 prosent lavere risiko for å få eggstokkreft enn kvinner som ikke får barn i det hele tatt.

Kvinner som får barn tidlig i livet ligger også bedre an enn de som aldri får barn, skriver BBC News.

Får du barn før du har fylt 25 år er sjansen for å få eggstokkreft 16 prosent lavere enn dersom du aldri får barn. Føder du derimot før fylte 30 er sjansen 45 prosent mindre.

Men det beste av alter å få mange barn. Føder man fire unger minsker risikoen for eggstokkreft nemelig med 64 prosent.

Eggstokkreft er en av de ti hyppigste kreftformene blant kvinner i Norge. De siste årene har antall nye tilfeller av kreft i eggstokkene stabilisert seg

I Norge er det ca 500 nye tilfeller pr år. Sykdommen forekommer sjelden hos de yngre, risikoen stiger med alderen og er hyppigst blant kvinner mellom 50 og 75 år.

Krefteksperten forteller at forekomsten av underlivskreft varierer veldig fra land til land. Skandinavia har høyest forekomst av eggstokkreft i verden. Nærmere 1,78 prosent av de skandinaviske kvinnene vil utvikle eggstokkfret i løpet av livet.

Sykdommen kan oppdages ved en tilfeldighet i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse. De første symptomene er ofte at maven begynner å vokse. Dette skyldes vanligvis en væskeansamling, men kan også være selve kreftsvulsten.

Et annet tegn kan være plager fra mave-/tarmkanalen – for eksempel kvalme, endrede avføringsvaner eller mavesmerter. Disse symptomene får mange til å tro at sykdommen finnes i mavesekken eller i tarmen.

Kreft i eggstokkene er en lumsk sykdom fordi symptomene er så lite karakteristiske og hver for seg kan synes harmløse. Derfor oppdages som oftest kreft i eggstokkene når sykdommen har fått utvikle seg temmelig langt. Når diagnosen stilles, har kreftcellene i mer enn hvert annet tilfelle nådd å spre seg fra eggstokkene til andre organer.

Forskerne vet lite om hvorfor en normal celle i en eggstokk utvikler seg til en kreftcelle. Men sannsynligvis spiller kjønnshormonene en rolle for hvor stor risikoen er for at en kvinne skal rammes av sykdommen. Kreft i eggstokkene oppdages for eksempel oftere hos kvinner som ikke har født enn hos kvinner som har satt barn til verden. Det er vist at p-piller minsker risikoen for denne sykdommen.

Fem siste saker fra Mozon.no:
Dødelige kvise-piller?
Munnsex sprer herpes
Når hun mister håret
Tjukkasene slår tilbake
Medisin uten effekt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere