RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lus-sjampo kan gi kreft

Sist oppdatert:
Sjampo produkter mot lus nesten fordobler barns risiko for å få leukemi. Mistanken rettes ikke mot produkt, men stoffene de inneholder.

Lus har blitt et stadig økende problem i skoler og barnehager i Bergen. I fjor høst fortalte iBergen.no om Bergen kommunen som da iverksatte en kampanje for å bekjempe problemet. Nå kan det tenkes denne kampanjen må vurderes, spesielt dersom forskerne i den franske forskergruppa INSERM har rett i sine undersøkelser.

Ifølge den danske avisen BT kan stoffene som brukes i lusesjampoen være kreftfremkallende. INSERM har undersøkt 280 barn med som nylig har fått stilt diagnosen leukemi.

Basert på disse undersøkelsene, samt en kontrollgruppe på 288 barn uten leukemidiagnose, har forskerne slått fast at bruken av lusesjampo kan doble faren for leukemi.

- På nåværende tidspunkt kan vi ikke utpeke et enkelt og isolert produkt som synderen, og den presise årsaksforbindelsen er fortsatt ikke tilstrekkelig undersøkt, forklarer leder for forskningen dr. Florence Menegaux.

Det er enkelte av stoffene sjampoene inneholder som man skal passe på, som for eksempel malathion, pyrethorid og lindane.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere