RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyn i kuleform

Sist oppdatert:
Du finner ikke mange bilder av kulelyn. Sjeldne er de, og sjelden varer de lenge nok til at noen rekker å finne frem kameraet. Et par sekunder, enkelte ganger noen minutter, så er de borte.

Mange har hevdet at kulelyn kun er synsbedrag eller forveksling med andre lysglimt, men i dag er det liten tvil om at det dreier seg om et faktisk, fysisk fenomen. Lysende kuler flyter gjennom luften, med en hastighet på noen få meter per sekund, og ikke mer enn noen få meter over bakken – hvite kuler, orange kuler eller gulgrønne kuler. Men hva slags kuler?

Aristoteles var den første som forsøkte å forklare kulelynet, omtrent 400 år før Kristus. Etter ham har mange andre prøvd, og vi vet nå at de aller fleste tilfeller oppstår i forbindelse med tordenvær. Sannsynligvis er opprinnelsen knyttet til lynnedslag fra skyene til bakken.

Vi vet også at kulelynet vanligvis er ufarlig, med noen få unntak. Den 8. juni i 1972 smeltet et kulelyn et fem centimeter stort hull i en vindusrute i Universitetet i Edinburghs meteorologiske avdeling. Men til tross for mange teorier, er kulelynets sanne fysikk fortsatt en av verdens uløste gåter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere