RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lys utsikt, dyster børs

Sist oppdatert:
Den siste uken var preget av lyse økonomiske utsikter og nattsvarte børser.
Av: Are Slettan
Den siste uken falt Oslo Børs hovedindeks 6,7 prosent. - Grusom uke på børsen, konkluderte NA24.

Det var ikke bare i Norge aksjene falt i verdi. Nedturen skjøt fart mot slutten av uken, ironisk nok etter at Det internasjonale pengefondet IMF onsdag kom med en positiv rapport om verdensøkonomien.

I den periodiske rapporten World Economic Outlook anslår IMF nå en global økonomisk vekst på 5,2 prosent både i 2007 og 2008. For begge årene innebærer dette en oppjustering på 0,3 prosentpoeng fra IMFs anslag i april.

Oppjusteringene skjer i de fleste land, med USA som et viktig unntak. Her nedjusteres veksten for 2007 fra 2,2 til 2,0 prosent, mens anslaget for 2008 er uendret på 2,8 prosent.

Fra og med 2004 har verdensøkonomien vært inne i en kraftig oppgangsperiode med årlig vekst rundt 5 prosent, anført av asiatiske land.

Merkelig
Det kan virke merkelig at aksjemarkedet får angst samtidig som utsiktene er så lyse.

Men det er viktig å huske på at selv den siste ukens markante fall bare blir som en krusning på den oppgangsbølgen vi har sett på børsen siden vinteren 2003. Det har vært mye verre før. Oslo Børs er fortsatt femdoblet fra bunnen, selv etter de siste dagenes fall. Oppgangen fra samme tidspunkt i fjor er nesten 29 prosent.

Dernest skal man være klar over at det ikke er noen direkte sammenheng mellom økonomisk vekst og børsoppgang. Tidenes beste aksjeår i USA kom i 1933, da landet var dypt nede i den verste økonomiske nedturen de siste hundre årene.

Mye påvirker
Det er mange andre faktorer som påvirker tilbud av og etterspørsel etter aksjer.

Det kanskje viktigste er nivået man kommer fra. Børsene har steget mye i det siste. Det gjør dem sårbare for dårlige nyheter, som man for eksempel finner i det amerikanske boligmarkedet og tilhørende ringvirkninger i banker og finansieringsselskaper.

Renten er også svært viktig. Renteoppgang gjør obligasjoner mer fristende i forhold til aksjer. De siste par årene har rentene steget, både i Norge og internasjonalt. Det kan begynne å tynge aksjemarkedet.

USA står sentralt. Selv om USAs betydning i verdensøkonomien blir stadig mindre, veier landet fortsatt tungt i børssammenheng. Derfor er de svake makrotallene fra USA viktige for verdens børser.

Man skal altså ikke utelukke et børsfall selv om IMF har rett i sine rosenrøde spådommer for verdensøkonomien.

Bør dempe fall
Men samtidig bør de gode utsiktene for verdensøkonomien bidra til at en børsnedtur ikke blir særlig bratt og langvarig.

Så lenge veksten er god, inflasjonen moderat og sysselsettingen økende, kan vi godt leve med at et og annet hedgefond går på snørra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere