Den borgerlige regjeringen fjernet arveavgiften i 2014, og mange er spente på hva som vil skje hvis de rødgrønne får makten etter høstens valg.

SV har flere ganger sagt at en avgift må gjeninnføres, men her er de tydeligvis ikke på godfot med Arbeiderpartiet (Ap).

Les også: Milliardær i strupen på SV: - Partiet forstår ingenting av næringslivet

Om Aps linje: - Veldig defensivt

SV-leder Audun Lysbakken har lagt ut følgende Twitter-melding om mulig ny regjeringspartner:

«Umulig å forstå Arbeiderpartiets argumenter mot en ny skatt på skyhøy arv. Til og med OECD plasserer seg godt til venstre for Ap her, og påpeker det åpenbare: slik skatt er en viktig del av en politikk for å få ulikheten i makt og rikdom ned,» skriver SV-lederen på Twitter.

Nettavisen har bedt Lysbakken utdype hva som er «umulig å forstå»:

– Her gir Arbeiderpartiet helt opp en viktig del av beskatningen av store formuer. Deres argument ser ut til å være at fordi noen jobbet for å organisere seg unna før i tiden, skal man bare gi opp helt, sier Lysbakken oppgitt til Nettavisen.

- Det samme argumentet kan brukes på alle skatteordninger. Det er en veldig defensiv måte å lage skattepolitikk på, legger han til.

Les også: SV slår tilbake på Sisseners angrep: - Det holder ikke mål

- Vi må gjøre begge deler

Aps finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen sier i et intervju med Klassekampen at han heller vil øke formuesskatten enn å introdusere arveavgiften.

– Her setter Ap opp en falsk motsetning mellom skatt på store formuer og skatt på stor arv. Man må ikke gjøre enten det ene eller det andre, sier Lysbakken og hevder som Ole Brumm:

- Man må gjøre begge deler. Det er den beste måten å sørge for at de aller rikeste med de største formuer ikke drar ifra. En ny arveskatt på stor arv og formuesskatt på store formuer vil gi bedre fordeling. Det vil styrke velferden og gi skattekutt til folk flest.

Les også: Audun Lysbakken: - Veldig urettferdig at skyhøy arv skattes lik null

For et knapt år siden stilte Nettavisen Lysbakken følgende spørsmål:

- Vil dere gjeninnføre arveavgiften slik vi kjenner den fra før?

- Nei, vi vil ikke gjeninnføre den gamle arveavgiften for den førte til at altfor mange vanlige folk også betalte skatt på liten arv. Det skal være mulig å arve familiehytten uten å måtte kvitte seg med den. Det vi snakker om her, er de virkelig store formuene som i dag ikke beskattes når de arves. Det er åpenbart urettferdig, svarte Lysbakken Nettavisen juni i fjor.

SVs foretrukne modell for ny arveavgift ser slik ut:

  • Bunnfradrag: 5 mill. kroner
  • Sats: 30 prosent
  • Sats på arv over 10 0 mill. kroner: 70 prosent

Se videointervju med Lysbakken om hvorfor han vil endre arveloven: