RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lysbakken la fram alle dokumenter

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) medgir at han overprøvde embetsverkets advarsel mot å innvilge penger til Jenteforsvaret.

Lysbakken redegjorde onsdag for utbetaling av 154.000 kroner til Jenteforsvaret før jul. Organisasjonen var på søkertidspunktet en undergruppe av Sosialistisk Ungdom, SVs ungdomsparti. SV-politikeren har tidligere innrømmet utbetalingen og han har sagt at flere organisasjoner burde ha fått sjansen til å søke om penger.

Lysbakken offentliggjorde onsdag alle dokumenter i saken og la fram oversikt over alle tilskudd som er tildelt. Blant opplysningene kommer det fram at Lysbakken ikke hørte på advarslene mot å gi penger til Jenteforsvaret. Embetsverket ville nemlig ikke innvilge søknaden, men ble overprøvd av Lysbakken.

I et svarbrev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriver Lysbakken at han undervurderte betydningen av Jenteforsvarets utspring i Sosialistisk Ungdom.

Generalsekretær Guro Slettemark i organisasjonen Transparency International Norge uttalte i forrige uke at den såkalte selvforsvarssaken er politisk korrupsjon.

Opposisjonen på Stortinget holder fast ved trusselen om å åpne kontrollsak mot SV-statsråd Audun Lysbakken.

- Det er fortsatt aktuelt, sier leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Han mener saken er blitt mer alvorlig ved at departementets politiske ledelse trosset anbefalingene fra embetsverket om ikke å tildele penger til den SU-tilknyttede organisasjonen Jenteforsvaret.

- Statsråden burde informert om dette allerede første gang han forklarte seg om sin handlemåte. Han burde forstått at informasjonen om overprøving av embetsverket var av interesse for komiteen, sier Anundsen.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Audun Lysbakken neppe hadde overlevd som statsråd i en mindretallsregjering.

- Dersom han fortsetter, er det fordi statsminister Jens Stoltenberg velger å se bort fra dette grove regelbruddet, sier Skei Grande som viser til at Transparency Norge har omtalt dette som politisk korrupsjon.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere