RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
 
  (Montasje: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix) og Paul Weaver (Nettavisen))

Lysbakken mener Støre blir kjedelig uten ham

Sist oppdatert:
En Ap-regjering som kun henter støtte i sentrum, blir kjedelig, mener SV-leder Audun Lysbakken. Han garanterer forandring dersom SV får hånda på rattet.

- I øyeblikket er sjansene veldig gode for et regjeringsskifte, sier Lysbakken til NTB.

Men ifølge SV-lederen, som i disse dager er opptatt med forberedelser til landsmøtet kommende helg, kan det bli snakk om to helt forskjellige flertallskonstellasjoner med Støre som statsminister.

- Enten har vi en situasjon der Ap, Sp og KrF har flertall alene, eller så vil Arbeiderpartiet være avhengig av støtte fra SV i tillegg. Dermed står valget mellom å være kjedelig i sentrum eller søke forandring med SV, sier han.

Les: Lysbakken slakter fattigdomstiltak

Tror lite vil skje

På spørsmål om hva han finner så kjedelig med Sp og KrF, svarer Lysbakken som følger:

- Det er ikke partiene som er kjedelige i seg selv, men politikken som en sentrum-Ap-regjering vil føre. Den vil ikke skape den forandringen som jeg mener vi trenger, sier SV-lederen.

Han frykter at en Støre-regjering uten SV vil videreføre altfor mye av politikken til dagens regjering.

- Det blir ikke noe oppgjør med en politisk kurs som har gitt oss økte forskjeller og økte klimagassutslipp, sier SV-lederen.

Les: Solvik-Olsen anklages for å bløffe journalister

Vil i regjering

Til tross for at SV har vaket rundt sperregrensen i flere år og kan se langt etter nivået fra før partiet gikk i regjering, vil Lysbakken tilbake rundt kongens bord.

- Vi vil ha makt og snakker gjerne med alle partier som ønsker et skifte. Men politikken vil avgjøre om vi går i regjering eller velger å samarbeide gjennom en avtale i Stortinget, sier han.

Målsetningen ved valget er å oppnå et resultat som ligger godt over sperregrensen på 4 prosent. Drømmen er å havne på vippen.

- Vi vi unngå en situasjon der Ap kan velge og vrake. Vi vil bli så store at Ap ikke oppnår flertall uten SV – men må forhandle med oss i alle saker, sier han.

Økende forskjeller

Landsstyret i SV har foreslått for landsmøtet at fire saker skal blinkes ut som forutsetninger for politisk samarbeid eller regjeringsdeltakelse:

* Nei til oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt å trekke oljefondets investeringer ut av fossil energi.

* Økt barnetrygd.

* Nei til såkalte velferdsprofitører innen barnehage, barnevern og asylmottak.

* Nasjonal lærernorm for å få flere lærere per elev i skolen.

Over alt dette står kampen mot økonomiske og sosiale forskjeller.

– Vi skal snu den økende ulikheten som har skutt fart under dagens regjering. Det skal vi gjøre ved å rigge om skattesystemet kraftig, sørge for økte inntekter til dem som har minst, og ta grep om boligmarkedet, sier han.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Har du fått med deg disse videoene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere