Lysbakken tar kamp mot gruveplan til Stortinget

SVs leder Audun Lysbakken mener gruveplanen for Kvalsund i Finnmark kan bli den største miljøskandalen på lang tid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

SVs leder Audun Lysbakken mener gruveplanen for Kvalsund i Finnmark kan bli den største miljøskandalen på lang tid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Gruvedriften i Kvalsund og planen om avfallsdeponering i Repparfjorden er et så viktig spørsmål at Stortinget må behandle saken, mener SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi fremmer forslag på tirsdag om å ta tillatelsen til Nussir opp til behandling i Stortinget, sier Lysbakken til NTB.

Han redegjorde for opposisjonspartiets planer i en tale til årsmøtet i Troms og Finnmark SV i Tromsø søndag morgen.

Les også: Ny gruvesak kan skade Venstre

– Vi fremmer samtidig tilsvarende forslag knyttet til Førdefjorden, som er den neste sjødeponisaken som regjeringen har på sitt bord, sier SV-lederen.

– Dette gjør vi fordi vi mener dette er den største miljøskandalen på lang tid. Det vil bli en ny Alta-sak. Regjeringen kommer til å få enormt med bråk. Det er en så stor sak at den ikke kan avgjøres av regjeringen alene, mener Lysbakken.

Næringsdepartementet besluttet torsdag å gi driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Med i planene er et omstridt deponi for gruveavfall på bunnen av den nasjonale laksefjorden Repparfjorden.

Les også: Naturvernorganisasjoner varsler hard kamp

Les også: Regjeringen blir møtt av gruvedemonstranter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.