*Nettavisen* Nyheter.

Lysbakken vil frata vigselsretten fra kirken

SV-leder Audun Lysbakken mener det bør få konsekvenser at Kirkemøtet sa nei til å vie likekjønnede par. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

SV-leder Audun Lysbakken mener at Den norske kirke er nødt til å vie alle som ønsker det, også homofile par, så lenge den får økonomisk støtte fra staten.

15.04.14 04:36

– Enten må den vie alle, eller ingen, sier Lysbakken til Vårt Land ifølge NTB. Han mener det bør få konsekvenser at Kirkemøtet i forrige uke sa nei til å vie likekjønnede par.

– Skal Den norske kirke være en folkekirke med en privilegert posisjon i samfunnet, kan den ikke diskriminere mellom ulike typer kjærlighet, mener Lysbakken.

SV-lederen mener at kirken er i en særstilling fordi den fortsatt har tette bånd til staten og mottar svært mye offentlig støtte.

– Den typen privilegier gjør at det er rimelig noen ganger å stille andre krav til Den norske kirke enn de vi stiller til andre trossamfunn, sier han.

Også Venstre ønsker å frata Den norske kirke vigselsretten, men av andre grunner enn de Lysbakken nå fronter.

– Det formelle rundt ekteskapet bør ordnes av det offentlige. Det har vi ment lenge, helt uavhengig av Kirkemøtet, sier stortingsrepresentant Iselin Nybø (V).

Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg er enig med Venstre, men ikke i Lysbakkens syn på at vigselsrett skal fratas kriken på grunn av teologi. Frp ønsker å beholde ordningen slik den er i dag.

– Vigsel i kirken er en tradisjon. Jeg ser ingen grunn til å forandre på noe som fungerer bra, sier stortingsrepresentant Sivert Haugen Bjørnstad (Frp). (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.