Se videointervju med SV-leder Audun Lysbakken:

OSLO (Nettavisen): Fredag åpnet SV-leder Audun Lysbakken partiets nasjonale valgkamp i Oslo, og der gikk han til et kraftig angrep på landets rikeste.

Men selv om det ligger an til et regjeringsskifte, råder det kaos på rødgrønn side fem uker før det avgjørende stortingsvalget. For Senterpartiet vil ikke ha med seg SV i regjering om de vinner valget. Men det nekter Lysbakken å godta.

- Vi vil ha en rødgrønn regjering, og synes ingen skal lukke dører til hverandre. Alle på rødgrønn side som blir del av et flertall bør være med å forhandle, og så får politikken avgjøre hvem som sitter i regjering, slår han fast overfor Nettavisen.

Les også: Lysbakkens klare melding til de rikeste: - Slutt å syte!

- Innflytelse når det passer

- Hva tenker du om at Senterpartiet ikke ønsker ha dere med på laget denne gangen?

- På en måte er det en helt ærlig sak. Senterpartiet peker på et annet prosjekt, de vil ha en toparti-regjering med kun dem og Arbeiderpartiet. Det pleier jeg å kalle en sentrumsregjering. For hele poenget med å ikke ha SV med er at man skal stå fritt til å gi Høyre innflytelse når det passer dem, sier Lysbakken, og legger tydelig til:

- Det har vi selvfølgelig ikke tenkt å godta, det er vi imot. Alternativet til det er en rødgrønn regjering med et sterkt SV.

Mandag morgen nektet også Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum å møte Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre til debatt på Politisk kvarter på NRK.

- Jeg har egentlig ikke noe behov for å kritisere dem for det. De har svart ærlig på hva de helst vil, og så sier vi hva vi helst vil. Så må folk ta stiling til det. Sånn er det også for borgerlige velgere, vil de støtte regjeringspartiene eller Frp, sier SV-lederen, og påpeker:

- Klart at styrkeforholdet mellom partiene har noe å si for hvilken retning vi får.

SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet satt i regjering sammen i åtte år, fra 2005 til 2013.

Les også: Rødt med skatteplan: Reitan, Hagen og Witzøe skal betale for gratis tannhelse

- Møter dem knalltøft

- Men kan dere støtte en regjering dere selv ikke er en del av?

- Hvis vi ikke er i regjering, så er vi i opposisjon. Så er det norske systemet sånn at man ikke trenger et aktivt flertall. Men det vi har sagt om de går videre og danner en sånn sentrumsregjering, så kommer vi jo vi til å møte de på en knalltøff måte for å sikre at velgerne våre får innflytelse likevel, sier Lysbakken, og gjør det helt klart:

- Hvis flertall blir avhengig av SV, så er det ingen som kommer utenom SV.

Denne uken har det også kommet et tredje alternativ på bordet, etter at anonyme kilder i Arbeiderpartiet uttalte til Aftenposten at partiet vil vurdere en ren Ap-regjering dersom Senterpartiet setter foten ned for SV.

Men heller ikke det er noe Lysbakken ønsker.

- Det er ikke noe bedre alternativ enn en Ap-Senterparti-regjering. For oss er det en rødgrønn regjering som er målet, og så synes jeg det er vanskelig å forholde meg til anonyme kilder. Jonas Gahr Støre er tydelig på hva han vil, han vil ha en rødgrønn regjering, og det er jeg enig med ham i, sier han.

Les også: Venstre-lederen: - Om vi taper valget på det, så får det nesten bare være

- Norges største glasshus

- På borgerlig side kjører de alt de kan nå på at det er kaos på rødgrønn side. Skader det dere i valgkampen?

- Jeg tror egentlig ikke det. For det første er folk mest opptatt av saker. For det andre sitter de borgerlige kanskje i Norges største glasshus, fordi dette er altså partier der jeg har mistet oversikten over hvor mange regjeringskonstellasjoner de har hatt i Erna Solbergs år - og de er ikke enige om hvordan den neste regjeringen skal se ut, sier Lysbakken, og legger til:

- Det er ikke så unormalt, og det er ganske greit synes jeg, at folk får si sitt i et valg før det blir klart hvem som skal sitte i regjering - for valgresultatet bør jo ha noe å si.

Les også: Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig å vinne valget

- Slutt å syte

I sin innledning under valgkampåpningen fredag, gikk Lysbakken rett i strupen på landets aller rikeste.

- Jeg vil komme med en veldig klar melding til de som har åpnet denne valgkampen med å klage. Min melding er; slutt å syte! sa Lysbakken til de som har mest.

Debatten om formuesskatt har nemlig rast etter at statsminister Erna Solbergs (H) besøk hos laksemilliardær Gustav Witzøe i forrige uke, der Witzøe slo alarm om at bedrifter kan flagge ut hvis skattene økes etter valget.

På pressekonferansen la SV-lederen også fram en rapport om ulikhetene i Norge.

- Rapporten viser at de på toppen har blitt mer og mer rike, likevel har deler av overklassen blitt den nye klageklasen i Norge, hevdet SV-lederen.