*Nettavisen* Nyheter.

Lysbakken vil skille barnevernsbarn

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Statsråd Audun Lysbakken griper inn etter barnevernsdødsfallet.

06.08.10 11:37

Statsråd Audun Lysbakken vil ha barn og ungdom med rusproblemer inn i helt egne institusjoner, og varsler lovendringer.

- Det er ikke bra at ungdom som er under barnevernets omsorg av andre grunner enn rus, blir introdusert til rus av andre unge på samme institusjon, sier Lysbakken til Bergensavisen.

Forserte plan

Direktoratet har lenge jobbet med en plan for å bedre håndtere barn og unge med rusproblemer. Den legges frem i dag.

Kartlegging skal brukes i større grad. Institusjonene skal få kurs i å oppdage og håndtere rus blant unge. Det går også frem at barn og unge med rusproblemer skal skilles vekk fra dem som ikke har det.

- Vi skal ha egne tilbud til de med rusproblemer, og vi skal i løpet av denne høsten etablere nye tiltak i to regioner, blant annet i Region vest. På sikt skal tilbudet utvides til alle regionene, sier han.

Institusjonene skal skreddersy tiltak for den enkelte, og etaten skal sørge for å spre kunnskap om hva som faktisk virker for ungdom med rusproblemer.

- Tragisk

Lysbakken avbrøt ferien i forbindelse med at barnevernsbarnet Ragnhild Embla Helsengreen (15) døde i helgen. Han sier saken er dypt tragisk, aller mest for hennes nærmeste.

- Men også for alle involverte i barnevernet og for meg som er den øverste ansvarlige i barnevernet. At vi mister barn under omsorg, tar jeg ekstremt alvorlig, sier han.

Lovendringer

Per i dag er «førstelinjetjenesten» i barnevernet plassert i kommunene. Lysbakken mener regjeringen har gitt penger til kommunene til å øke bemanningen.

Byråd Christine Meyer i Bergen, som ikke har økt bemanningen, har tidligere sagt at han tar med den ene hånden og gir med den andre.

Nå varsler Lysbakken at måten penger fordeles kan bli endret.

- Det er maktpåliggende å gjøre noe med ressursene i førstelinjen, det er der innsatsen må styrkes mest. Her kan man fange opp barn og unge før større problemer har utviklet seg. Dersom det ikke virker å bevilge penger, må vi gripe inn med mer statlig styring. Øremerking av penger eller lovendringer som setter krav til bemanning kan bli aktuelt, sier Lysbakken til BA.

Han kaller de som jobber i barnevernet for hverdagshelter og sier at både det statlige og det kommunale barnevernet har blitt bedre.

- Men den voksende saksmengden er belastende for dem som jobber der. Mange av dem føler at de ikke strekker til. Problemene vi har må erkjennes og løsningen er at alle hverdagsheltene blir flere, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.