Gå til sidens hovedinnhold

Lysbakkens fem krav i kampen mot økt ulikhet

Økt skatt på rikdom, et trygt arbeidsliv, kamp mot fattigdom og styrket velferd er nødvendig for å bekjempe økte ulikhet, mener SV-leder Audun Lysbakken.

I sin tale til partiets landsmøte på Gardermoen fredag trakk han også som et femte punkt fram viktigheten av å sørge for at «våre viktigste ressurser og infrastrukturen vår hører folket til» i kampen mot økte forskjeller.

SV-lederen raste mot regjeringen, som han mener fører en politikk som går på tvers av de verdiene den norske velferdsstaten er bygget på.

Les også

Spetalen knaller til: - Han vil kun skape flere fornøyde NAV-ere

– For de mange, ikke for de få. Sånn styres ikke Norge lenger. Det skaper uro. Uro over ulikheten i makt og rikdom som igjen splitter oss. Uro over klimakrisen, som nå for alvor truer oss. Uro over en regjering, som lytter aller mest til de få på toppen, sa SV-lederen.

– Erna Solberg leder de rikes regjering, hevdet han.

Nye skatter

Å «fikse» skattesystemet står øverst på Lysbakkens liste for å motvirke økte forskjeller.

– Vi vil ha en ny direktørskatt på lønninger over 1,5 million, sa han.

– Vi vil ha en forsterket spekulantskatt for dem som eier mange boliger. Bolig skal være til å bo i, ikke spekulere i, fremholdt Lysbakken, som også trakk fram behovet for en «maktskatt på skyhøy arv».

– Direktørskatt. Spekulantskatt. Maktskatt. Mer skatt på luksus og privilegier, mindre skatt på det viktigste vi har: arbeid. Det er en skattepolitikk for de mange, ikke for de få, sa han

Lysbakken mener også kampen mot økt ulikhet handler om å sikre et trygt arbeidsliv og bekjempe sosial dumping.

– La oss forby innleie og hive bemanningsbyråene ut av norsk arbeidsliv, sa han.

Utstillingsvinduet Oslo

Lysbakken kom også inn på lokalvalgkampen i sin tale.

– Vi har store mål. Vi skal vinne kommunevalget til høsten. Vi skal vinne alle de store byene. Vi skal vokse i distriktene og få ordførere i alle landsdeler, sa han.

Lysbakken trakk fram hvordan SV har fått gjennomslag for sin politikk i Oslo de siste årene.

– Gratis AKS i Oslo er finansiert med en eiendomsskatt. En eiendomsskatt som mange av de rikeste og mektigste i landet, med adresse på beste vestkant, har gått til rettssak mot. De synes eiendomsskatten er urettferdig, sa SV-lederen.

– Det er nemlig sånn at de med store villaer i Holmenkollåsen må betale, mens folk med en 3-roms i Groruddalen slipper. Ingen skal si at landets rikeste ikke er opptatt av rettferdig fordeling!

Solid medvind

Det er et SV i solid medvind som samles på Gardermoen. Lysbakken viste til at SV har fått nesten 2.400 nye medlemmer siden nyttår, og at partiet nå nærmer seg 15.000 medlemmer. Også på meningsmålingene går det bra med SV, som i mars har hatt et snitt på 7,5 prosent på nasjonale målinger, ifølge nettstedet pollofpolls.

En av de store sakene på SV-landsmøtet er hvem som skal etterfølge Snorre Valen som nestleder i partiet. Kampen står mellom Torgeir Knag Fylkesnes (43) fra Finnmark og Kari Elisabeth Kaski (31) fra Oslo, og det er foreløpig åpent hvem av de to som går av med seieren i lørdagens valg.

Samtidig er det ventet heftige diskusjoner om vindkraftutbygging på land, hvor avveiningen står mellom behovet for mer fornybar kraft og vern mot naturinngrep.

Også et forslag fra Rogaland SV om å si nei til bompenger kan skape debatt. Det kan også spørsmålet om hvorvidt norsk kraft skal sendes ut av landet eller brukes på norsk industri.

Høyre: - Budskapet er tydelig

Henrik Asheim (H) mener budskapet til lysbakken er tydelig:

- Det skal bli dyrere å drive bedrifter. Det skal bli dyrere å skape arbeidsplasser. Det skal bli dyrere å ansette. Det er et paradoks at det samme partiet som lover mer til alt har så liten respekt for alle som skaper de verdiene som skal fordeles, mener Aasheim.

- Lysbakken snakker kun om hvordan man skal øke skattene for folk og bedrifter, ikke hvordan man skal løfte folk ut av fattigdom. Den største forskjellen i Norge går mellom de som har en jobb, og de som ikke har det. SVs politikk er feil oppskrift fordi de både gjør det dyrere å jobbe og dyrere å skape arbeidsplasser.

- Resultatet av SVs politikk er at de vil frata folk valgfrihet fordi de vil forby alternativene vi kan velge mellom. Vi mener at foreldre selv må få velge den barnehagen som passer best for sine barn, og at eldre må få velge det sykehjemmet der de trives best, uavhengig av om tilbudet er offentlig eller privat. SVs politikk vil gjøre at lommeboken blir avgjørende for hvilken barnehage barna dine kan gå i, eller hvilket sykehjem bestemor kan bo på. Det er en utvikling vi ikke ønsker, sier han.

Les også

OECD-rapport: Nordmenn vil at de rike skal betale mer skatt

Kommentarer til denne saken