OSLO (Nettavisen): Fredag formiddag åpnet SV-leder Audun Lysbakken SVs nasjonale valgkamp på Thon Hotell Opera i Oslo. I sin åpningstale gikk han rett i strupen på landets aller rikeste.

- Jeg vil komme med en veldig klar melding til de som har åpnet denne valgkampen med å klage. Min melding er; slutt å syte! sa Lysbakken til de som har mest.

Debatten om formuesskatt har rast etter at statsminister Erna Solbergs (H) besøk hos laksemilliardær Gustav Witzøe i forrige uke, der Witzøe slo alarm om at bedrifter kan flagge ut hvis skattene økes etter valget.

Les også: Rødt med skatteplan: Reitan, Hagen og Witzøe skal betale for gratis tannhelse

- Statsminister for de superrike

På pressekonferansen la SV-lederen fram en rapport om ulikhetene i Norge.

- Rapporten viser at de på toppen har blitt mer og mer rike, likevel har deler av overklassen blitt den nye klageklasen i Norge, hevdet Lysbakken.

Han viste til at forskjellene har økt under statsminister Erna Solbergs (H) regjeringstid.

- Det denne rapporten viser er at Erna Solberg mer enn noe annet har vært en statsminister for de superrike. Samtidig viser rapporten at inntekten til folk flest står i ro. Jo mer man tjener, jo større har økningen vært, sa SV-lederen.

Les også: Erna Solberg tror på et mirakel: - Tror det er fullt mulig å vinne

- Gift for et samfunn

Samtidig har fattigdommen økt, ifølge SVs rapport, påpekte Lysbakken.

- Hvorfor er det er problem? Jo, store forskjeller er gift for et samfunn. Det handler jo også om makt, det er derfor vi hele tiden snakker om ulikhet i makt og rikdom, sa han, og la tydelig til:

- De rikeste har 20 prosent av all inntekt, og de aller rikeste har fått kuttet skattene sine mer enn alle andre - sånn kan vi ikke ha det i Norge.

Lysbakken viste også til at de rikeste i Norge eier stadig mer.

- Nå eier de over en tidel, 11, 6 prosent, sa han, og lovet å gjøre noe med skattene om han får regjeringsmakt etter stortingsvalget i september.

Her kan du lese SVs rapport (ekstern lenke)

- Den nye klageklassen

Alle som tjener under 600.000 kroner i Norge, skal få lavere skatt, ifølge SV.

Samtidig - de rikeste kan vente seg mer skatt:

- De som tjener mest i Norge kommer vi til å kjøre skattene i taket for, sa Lysbakken.

Da statsminister Erna Solberg møtte pressen onsdag, advarte hun mot de rødgrønne partienes planer om å øke formueskatten.

- En rødgrønn formuesskatt vil være en stor belastning, særlig for familiebedrifter, sa statsministeren.