*Nettavisen* Nyheter.

Lyser ut 12 politimesterstillinger neste uke

Politidirektør Odd Reidar Humlegård presenterte framdriften i politireformen på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: NTB Live

- Arbeidet med ny politireform er godt i gang, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

11.06.15 15:28

Politidirektoratet holdt torsdag en pressekonferanse om gjennomføringen av politireformen, der det viktigste tiltaket er å redusere antall politidistrikter fra dagens 27 til 12.

En tydelig fornøyd politidirektør kunne konstatere at det står et bredt flertall i Stortinget bak reformen.

– Det blir en krevende jobb, det er veldig mange ting som skal skje samtidig. For å få til dette, er det nødvendig med godt økonomisk handlingsrom, men vi opplever at vi har forståelse for dette i Stortinget, sa Humlegård.

Politidirektoratet er også i full gang med å planlegge de nye hovedsetene, hvor de skal plasseres og fordeling av arbeidsplasser.

Les også: Slik blir politireformen

Ansvar fra 1. januar
– Vi regner med at vi har de nye politimestrene på plass i oktober og at de får ansvaret fra 1. januar for de nye distriktene.

Humlegård har per i dag ikke svar på hvilke politidistrikt som først vil være oppe å gå.

– Dette vil vi legge planer for utover høsten, sa han, og lovte å ha full trøkk både på reformarbeidet og på politiets løpende arbeid.

– Det blir krevende ressursmessig å bygge noe nytt, det krever at vi har finansielle muskler, og jeg er glad for at dette behovet ble nevnt i Stortinget onsdag. Ambisjonene må avstemmes med ressursbehovet, understreket han.

Humlegård pekte på at hovedutfordringen blir kompleksiteten i omleggingen, ikke minst på IKT-siden.

– Men vi har forberedt oss på denne reformen en stund. Nå har vi fått utlevert kart og kompass, og vet vi virkelig hvor vi skal, sa Humlegård, som flere ganger understreket at reformen er nødvendig.

Store forventninger
– Vi vet det er store forventninger både blant de folkevalgte og i befolkningen. Vi kan ikke stå på stedets hvil, vi må utvikle oss. Undersøkelser viser at over halvparten av befolkningen mener vi må gjøre noe med politiet på nasjonalt nivå-

Undersøkelsen viser også at folk ikke er så opptatt av hvor selve politistasjonen ligger, men at politiet kommer når de skal og at vi jobber forebyggende, sier Humlegård.

Jobben med å legge ned de gamle lensmannskontorene begynner ikke før neste år.

– Det er viktig å si at det ikke er et mål å legge ned flest mulig. Og vi skal være helt sikre på at når vi slår av lyset i det gamle kontorene, så har vi fått et bedre polititilbud. Dette er ingen sparereform, det skal bygges opp noe som er bedre, understreker Humlegård. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.