*Nettavisen* Nyheter.

Lysglimt: - Jeg har meldt meg inn i KrF for å hindre en Ap-ledet regjering

Hans Lysglimt Johansen lanserte i 2016 partiet Alliansen. Nå har han meldt seg inn i KrF av strategiske grunner.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Protesterer mot stemmereglene i KrF.

15.10.18 15:44

Spenningene i KrF er i ferd med å tilspisse seg knappe tre uker før landsmøtet 2. november.

Les også: Slik kan nye medlemmer kuppe Kristelig Folkeparti

193 delegater skal avgjøre om KrF fremover skal samarbeide med Solberg-regjeringen eller vende seg til Ap og Sp, slik KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker.

Partiet har de siste ukene drevet en offensiv vervekampanje, med nær 2000 nye medlemmer.

Klikk på bildet for å forstørre.

KrFs vervekampanje er blitt et spill om retning.  Foto: Twitter

Meldt seg inn i protest

Partiet opplyser til Nettavisen at de ikke vet bakgrunnen for innmeldelsene siden det skjer elektronisk.

Søndag 14. oktober meldte Hans Jørgen Lysglimt, som leder Alliansen, seg inn i KrF på Nordstrand.

- Du er leder i Alliansen - hvorfor har du meldt deg inn i KrF?

- Vi har ikke medlemmer, vi er mer en folkebevegelse. Jeg har meldt meg inn i KrF og oppfordrer alle som ikke støtter en venstredreining i norsk politikk om å gjøre det samme, sier Lysglimt til Nettavisen.

Alliansen er et kontroversielt parti. Deres fanesak er «Norge ut av EØS», og partiet har mange svært innvandringskritiske medlemmer. Ved valget i 2017 fikk partiet 0,1 prosent oppslutning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trump-tilhenger Lysglimt sier også at han støtter den innvandringskritiske nettavisen Resett, som oppfordrer alle sine lesere til å melde seg inn i KrF.

- Sponser de unge som vil inn i KrFU

Et KrF-medlemskap for voksne koster 325 kroner og for unge under 26 år koster det 100 kroner.

- Jeg oppfordrer alle i Alliansen til å gjøre det samme, og vi vil sponse ungdommene våre med de 100 kronene et medlemskap koster.

Stemmereglene til KrF har fått mye oppmerksomhet, for i motsetning til de andre partiene, gir de - med få unntak - stemmerett for nye medlemmer ved årsmøter i lokallagene. Der avgjøres hvem som får delta på fylkesårsmøtene, som avgjør delegatene til landsmøtet.

Les også: Sterk måling for KrF

- Hareide risikerer å rive sitt eget parti i filler

- KrF har seg selv å takke ved at de ikke har karantene som de andre partiene. Hareide risikerer å rive sitt eget parti i filler ved å sette på spissen en splittelse som var der. Han har valgt å utnytte sin vippeposisjon og har nok forestilt seg et helt annet scenarie. Nå får Hareide smake baksiden av medaljen.

- Hva synes du om dette spillet du selv tar del i?

- Jeg gjør det fordi jeg vil være med å skape en motkraft til det som kan være en mobilisering å venstresiden. Jeg ville ikke gjort det samme med SV eller MDG. Vi må redde Norge, der er kristendommen sentral - noe partiet KrF manifesterer.

- Kan hende jeg melder meg ut 3. november

- Hvordan stiller du deg til KrFs politikk nå som du er medlem?

- Kristendommen er viktig at står støtt i landet vårt, men det er mye med partiet jeg ikke er tilhenger av. Det kan godt hende jeg melder meg ut 3. november, sier han.

- Hva tror du blir utfallet 2. november?

- Det vet jeg ikke, må jeg innrømme. Men nå bruker jeg - og mange med meg - vår demokratiske rett til å påvirke landets politikk fremover, sier han.

Oslo KrF: - Overrasket

Leder av Oslo KrF, Espen Andreas Hasle, er litt overrasket over innmeldelsen:

- Vi er selvsagt glad for alle som ønsker å støtte partiet vårt økonomisk og som medlemmer, selv om det ut fra Lysglimt Johansen tidligere utspill fremstår som litt overraskende at han melder seg inn i et parti som vil kjempe for internasjonal solidaritet og flere kvoteflyktninger til Norge, sier Hasle til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder av Oslo KrF, Espen Andreas Hasle. Foto: KrF

Hasle forklarer videre at det er representantskapet som har stemmerett på Oslo KrFs ekstraordinære årsmøte 29. oktober.

- Det ble valgt i lokallagene våre i januar/februar i år, og det har sånn sett liten eller ingen effekt å melde seg inn i partiet for å påvirke her i Oslo slik saken kan gi inntrykk av. Det er mulig (hvis møtet åpner for det) at alle medlemmer kan få talerett på det ekstraordinære årsmøtet. Det kan i så fall Lysglimt mulighet til å ytre sin mening på like linje med alle andre, men det gir altså ikke mulighet til å delta i avstemningen om hvem som skal være delegater til det ekstraordinære årsmøtet, ifølge Hasle.

- Stemmerett når du har betalt kontingent

«En må ha stått som medlem i 3 måneder for å kunne delta på partiets nominasjonsmøte med tale,- forslags- og stemmerett,» heter det i KrFs vedtekter.

Kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, forklarer at karantenen på tre måneder kun gjelder for nominasjonsmøter.

- Delegater/utsendinger til fylkesårsmøtene, velges av lokallagets årsmøte. Hvem som har stemmerett, reguleres av lokallagenes lover, sier Høvset til Nettavisen.

Hun viser til §5: «Årsmøtets vedtak fattes med simpelt flertall av alle frammøtte medlemmer som har betalt forfalt kontingent».

- Den som har betalt kontingent har dermed stemmerett, med mindre noe annet er vedtatt i lovene i lokallaget, sier Høvset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag