RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyst på bedre lyd på PC-en?

(Logitech)
Sist oppdatert:
Vi har testet høyttalere som ikke koster skjorta.

Av uklare årsaker har Logitech sluttet å selge et av de beste høyttalerløsningene for PC som har vært dyttet ut på markedet noen gang, nemlig Z Cinema.

Les også: Disse vil irritere naboen

En verdig etterfølger - til halv pris?
Men da vi fikk anledning til å testet Logitechs Z523, fikk vi et håp om at Logitech hadde pakket den samme kvalitetslyden inn i et høyttalersett til omtrent halve prisen.

For Z523 kan se ut til å være langt på vei en litt mindre avansert versjon av Z Cinema, uten eget integrert lydkort og avansert fjernkontroll.

Eller sagt på en annen måte: To ganske vanlige stereohøyttalere og en relativt kraftig sub.

Fake surround
Men alt er ikke mindre avansert. Med Z523 har Logitech nemlig forsøkt å få til det de kaller «360 graders lyd». Nøyaktig hva det egentlig er klarer ikke jeg å forklare, selv om jeg har testet det, men i praksis ser det ut til å være at høyttalerne dytter ut lyd både foran og bak i et forsøk på å lage en slags falsk surroundeffekt.

Når sant skal sies så er det mer en gimmick, enn noe annet.

Den store suben har også et element som slår lyden rett ned i gulvet for ekstra effekt.

Veldig enkelt å installere
Å sette opp systemet er fryktelig enkelt, og etter å ha koblet de få kablene som finnes, og koblet de rett på lydkortet på PC-en, så vi fram til å kjøre en direkte sammenligning mot Z Cinema.

Og umiddelbart ble vi usedvanlig skuffet. Det kunne rett og slett ikke sammenlignes.

Krever litt innsats
Men det betyr på ingen måte at Z523 gir deg dårlig lyd, for den knuser det meste i denne prisklassen vi har vært borti tidligere. Men for å oppnå en lyd som er akseptabel så må en konstant justere bassnivået. Det virker rett og slett som ikke høyttalerne aksepterer et «standardnivå» på bassmengden.

Det er bokstavelig talt slik at nivået må justeres fra sang til sang, i alle fall hvis du ønsker optimal lyd, og det er en anelse slitsomt i lengden.

Suben virker også litt humørsyk, og på enkelte typer musikk virker det ikke som den gjør noe jobb overhode – og den mangler litt den finessen som vi forelsket oss i med Z Cinema.

Mye for pengene
Men etter å ha testet høyttalerne over lang tid, så er det likevel ikke disse små tingene som sitter igjen som helhetsfølelsen av produktet. Det er nemlig at det gir veldig mye god lyd i forhold til prisen. I prisklassen under tusenlappen er det en lang rekke produkter, og mye av det er ganske middelmådig – og jeg har testet høyttalere som har vært mye dyrere, som har gitt mye dårligere lyd.

Konklusjonen er rett og slett at Z523 fremstår som et fryktelig fornuftig kjøp om du ikke har veldig høye krav. Det finnes utvilsomt bedre produkter der ute, men du skal trolig lenge før du finner noe som er veldig mye bedre til samme pris.

Pris: Ca. 900 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere