*Nettavisen* Nyheter.

Lyst på kubæsj-bakterier?

Foto: Kerstin Joensson (AP)

Slik unngår du å få ferien ødelagt av det du spiser.

07.07.09 09:22

(SIDE2): Mer enn én har fått ferieturen ødelagt på grunn av mageproblemer. Årsaken er ofte at man har fått i seg bakterier gjennom maten, men det finnes enkle tips for hvordan man unngår å sitte på do med hodet over en bøtte de få ukene man egentlig vil nyte sola.

Siste nytt fra Side2 akkurat nå? Sjekk forsiden her!

Bakteriene finnes i halvrå kylling, på salat som ikke er vasket – og i kubæsj. Bakteriene trives bedre i varmen, og dermed er sommeren hjemme – eller det varme utlandet – steder man må ta sine forholdsregler.

Smittebærere
Dyr bærer mange av bakteriene som gir mageproblemer, men er også et yndet mål for særlig barnefamilier på ferie. Dersom man klapper på kuer, sauer eller geiter, bør man derfor vaske seg på hendene.

Bakterier som finnes i blant annet kumøkk kan gi nyresvikt, men starter som blodig diaré og rammer i hovedsak barn.

De fleste smittetilfellene av salmonella skjer i utlandet, og dermed er det ekstra viktig å være sikker på hvor drikkevannet kommer fra.

Sydenstemning
De vanligste landene å bli syk i er Hellas, Spania og Tyrkia. Her bør man passe seg for kylling som ikke er gjennomstekt, og være forsiktig med salater og frukt.

Og det er mange som får problemer i ferien. I en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup, svarer nesten halvparten at de forventer å få mageproblemer i sommerferien. Hele én av ti sier de tidligere har fått ferie ødelagt på grunn av nettopp problemer med magen.

Under får du tips for hvordan du får den ferien du vil ha – sykdomsfri og avslappende:

¤ Vask alltid hendene etter kontakt med dyr, og før og etter du har laget mat. Pass også på at barna vasker seg på hendene, særlig når de har vært i kontakt med dyr.
Tips: Er dere ute på tur, uten tilgang til håndvask med vann og såpe, fungerer alkohol også bra.

Ute
Ferierer du i utlandet, bør du huske at faren for matforgiftning er større enn her hjemme, ta derfor forholdsregler:

¤ Salat, kylling, is, rå frukt og vann – og husk at isbitene trolig kommer fra samme krana – er vanlige smittekilder.

¤ Drikk andre ting enn det lokale vannet, – og får du mageproblemer, så ha nok tilgjengelig væske. Oppkast og diaré tørker ut kroppen.

Matlaging
¤ Skyll alltid grønnsaker og frukt nøye i rent vann.

¤ Bruk forskjellig skjærebrett til kjøtt og andre matvarer. Vask kniver og andre redskap som har vært i kontakt med kjøtt godt.

¤ Stek alt kjøtt så det får en temperatur på minst 70 grader.

Får du likevel problemer som diaré og oppkast, så oppsøk lege dersom det ikke gir seg.

(Kilde: Aftonbladet.se, TNS Gallup)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.