RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyst på varmende drikke i vinterkulda?

(Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Her er et svensk alternativ.

(SIDE2): Førjulstiden er gløggtid, og selv om den hjemmelagede er aller best, finnes det mange gode alternativer. Et av dem er den økologiske gløggen laget på tradisjonelt vis av en liten svensk produsent i Skåne.

I Norge er gløgg i dag sterkt forbundet med jul, og nesten all gløgg selges og konsumeres i november og desember, men mens vi nordmenn drikker rundt 650 000 liter gløgg i julehøytiden, heller våre svenske naboer nedpå hele fem millioner liter i samme tidsrom.

Heløkologisk produkt
Snälleröds Gløgg har en dyp rød farge, og er en søt gløgg som er basert på økologisk dyrket italiensk rødvin med en myk, kraftig og harmonisk smak. Gløggen er søtet med akasiehonning og krydret med typiske julekrydder som nellik, kardemomme, kanel og ingefær, og den har en fyldig, rund og balansert smak med god frukt, fin sødme og godt krydderpreg.

Gløggen inneholder verken whisky eller annet brennevin, og fungerer derfor godt både alene og som base.

- I dag får man kjøpt gløgg med alle mulige slags tilsetninger, men vi vil heller gi kundene våre muligheten til å eksperimentere selv. De fleste har en skvett maltwhisky stående, så om de ønsker det kan de heller prøve seg frem og lage sin egen blanding, sier Eric Berntson i Snälleröds.

Balansert kryddersmak
Side2s smakspanel testet gløggen uten tilbehør, og produktet fikk godkjent karakter også av vår britiske paneldeltaker, som i utgangspunktet ikke er noen stor gløggdrikker.

- Jeg liker egentlig ikke så godt gløgg, men denne var god.

Kryddersmaken er tydelig, men balansert – og den oppleves som mindre parfymert enn det for eksempel enkelte gløggblandinger fra dagligvarebutikker gjør. Ønsker man å sprite opp gløggen, kan en skvett maltwhisky gjøre susen.

Snälleröds Gløgg tilhører bestillingsutvalget, men finnes også i en god del polutsalg over hele landet.

Tips for tilberedning:
Gløgg skal bare trekke under oppvarmingen og ikke på noe tidspunkt overstige 70 grader – så sett gløggen på lav varme og ta deg god tid, og bruk gjerne et steketermometer for å ha full kontroll.

Gløggen serveres varm i små kopper eller glass med skåldede mandler og rosiner, og passer perfekt både alene eller sammen med blant annet julesmåkaker, krydderkake, pepperkaker med blåmuggost og rugbrød med leverpostei eller sild.

Snälleröds Glögg
(Bestillingsutvalget # 1084301, kr 139,90, Sverige)

Aromatisert svakvin
Utseende: Dyp rød
Råstoff: Økologisk. 100% Primitivo, nellik, kanel, ingefær, akaciehonning
Alkohol: 15 %
Sukker: 180,00 g/l
Syre: Ukjent

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere