RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyst sinn gir bedre helse

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Hvis du er fattig er det spesielt gunstig å se lyst på livet, ifølge forskere.

(SIDE2): En internasjonal undersøkelse viser god fysisk helseeffekt av å se lyst på livet. Det skriver forskning.no, torsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Undersøkelsen omfattet 150 000 personer fra over 140 land, hvor deltakerne beskrev opplevelse av glede, velvære, bekymringer, tristhet og andre følelser. De fortalte også om fysiske helseproblemer og om hvorvidt grunnleggende behov som mat, husly og personlig sikkerhet var dekket.

Ikke luksusfenomen
Blant de fattigste, der både mat og husly ofte manglet, så det ut til at positive følelser spesielt viktig for helsa. Undersøkelsen så også ut til å bekrefte den motsatte effekten: Negative følelser var gjennomgående knyttet til dårligere helse.

- Vi har visst en stund at følelser spiller en avgjørende rolle for fysisk helse, men til nylig ble det meste av forskningen gjort i industrialiserte land, sier Sarah Pressman, assisterende professor i psykologi ved Kansas University, USA.

- Vi visste ikke om følelser som glede eller sorg spilte inn for mennesker med mer presserende behov, som å finne nok mat eller husly.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere