RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lyver om medievekst

Sist oppdatert:
AC Nielsen-statistikken viser sterk vekst i medieinvesteringene i år. Det er løgn.

Ifølge AC Nielsen-statistikken har medieinvesteringene vokst med over 13 prosent hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor. I september måned alene skal veksten ha vært på hele 18 prosent. Tallene beviser det gamle ordtaket om at det finnes tre former for løgn: Løgn, forbannet løgn og statistikk.

MIO-tallene, som viser annonskronene formidlet av mediebyråene, gir oss nemlig et helt annet bilde enn AC Nielsen-tallene. Her er det snakk om en vekst på kun 2,5 prosent i medieinvesteringene i årets åtte første måneder.

Mens AC Nielsen kan melde om medieinvesteringer på 9,2 milliarder i årets åtte første måneder, forteller MIO-tallene om en omsetning på 3,1 milliarder ved utgangen av august. Altså en relativt stor forskjell. Pussig er det også å se at avisene har inntektsvekst på 16 prosent i AC Nielsen-statistikken, mens det i MIO-statistikken er en tilbakegang på 2,1 prosent.

Propaganda er ikke i tvil om at MIO-tallene er nærmest virkeligheten. Tallene er riktignok ikke direkte sammenlignbare, fordi AC Nielsen-tallene også inkluderer annonser som ikke går via mediebyrå. AC Nielsen viser annonseometning basert på målt volum multiplisert med listepris. Statistikken har dermed degenerert til en ren rabattoversikt. Det man i praksis kan lese ut av AC Nielsen-statistikken er at avisene nå gir stadig større rabatter, og at antall innstikk vokser i omtrent samme fart som antallet fullt betalte annonser går ned.

Ifølge AC Nielsen har avisene omsatt for godt over fire milliarder kroner i annonser før 1. september. Det er selvsagt tøv. Statistikken er på grensen til verdiløs for de mediene som er listet der. Og at internett ikke en gang er med på listen, viser til gagns hvor useriøs denne statistikken er.

Ifølge MIO-tallene er nemlig internett mediekanalen med klart størst annonsevekst her i landet hittil i år. På MIO-statistikken er internett en annonsekanal som nå begynner å yppe seg med radio og utendørsreklame, når det gjelder merkevareannonser.

Vi tror MIO-tallene treffer godt når det gjelder vekst på 2,5 prosent i år, det vil si omtrent nullvekst etter inflasjon. Men også MIO-tallene har sine klare svakheter. TV og ukepresse får en stor andel av sine annonsekroner fra mediebyråene. Dermed fremstår markedsandlene deres som større enn de i virkeligheten er. For fagpressen og internett er det omvendt: Mange annonser kommer direkte fra annonsør, og de fremstår derfor som mindre kanaler enn de i virkeligheten er.

Den deprimerende konklusjonen er altså at vi har ingen god statistikk for mediemarkedet her i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere