Gå til sidens hovedinnhold

Mímir Kristjánsson om de voldelige demonstrasjonene: - Hadde de vært svarte, ville de ligget døde på trappene

Statsminister Erna Solberg retter pekefingeren mot Trump.

Onsdag kveld norsk tid brøt demonstranter seg gjennom sperringer og tatt seg inn i The Capitol, der Kongressen tidligere på kvelden akkurat hadde begynt på sertifisering av valgresultatet, og godkjenne Joe Bidens valgseier.

En kvinne har blitt skutt, og det meldes også om funn av små hjemmelagde bomber i området. President Trump maner nå til ro på Twitter, til tross for at han få timer tidligere selv var med på å hisse opp stemningen.

LES OGSÅ: Trump-supportere stormer kongressen: Bæres bort etter skudd

- Trump har ansvaret

Nå tar også en rekke norske politikere og profiler til tastaturet for å fortelle hva de mener på Twitter.

Statsminister Erna Solberg kommer med klar tale om hva hun mener om kveldens hendelser.

- Det vi ser fra Washington er et helt uakseptabelt angrep på demokratiet i USA, skriver statsministeren, før hun poengterer at det er hans ansvar å sette en stopper for dette.

Mímir Kristjánsson uttaler seg i sterke ordelag, og sier at dersom demonstrantene var svarte, ville de ligget døde på trappene utenfor.

Jens Stoltenberg har også tatt til Twitter for å uttale seg om de voldsomme hendelsene.

- Sjokkerende scener i Washington D.C, utfallet av dette demokratiske valget må bli respektert.

- Mangler ord

Også Audun Lysbakken har uttrykt sin medfølelse med USA, og sin vantro over det han nå ser.

- Mangler ord for å beskrive alvoret i dette, sier han blant annet.

Jonas Gahr Støre mener stormingen er et sjokkerende angrep på demokratiet i USA, og at det som skjer nå vil gi varig skade på USAs omdømme.

Kadafi Zaman kaller hele hendelsen for den amerikanske vinteren.

Trump svarer

Også den påtroppende presidenten Joe Biden har gått kraftig ut mot Trump, og sagt at han er nødt til å ta til motmæle mot demontrantene, og sørge for fred.

Etter at Biden holdt en tale til det amerikanske folk hvor han oppfordret presidenten til å ordne opp, publiserte Trump en videosnutt på Twitter, hvor han ber demonstrantene om å gå hjem.

Han holder likevel fremdeles fast på påstandene om at valget ble stjålet fra dem, og at han forstår at de er såret.

- Alle vet at dette valget ble stjålet fra oss, spesielt den andre siden. Men dere er nødt til å gå hjem nå, vi må ha fred, sier presidenten.

- Uvirkelige, sjokkerende og skremmende bilder

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier president Donald Trump har ansvar for å sørge for at demonstrasjonen mot Kongressen kommer under kontroll.

– Det som nå utspiller seg i Washington DC, er dypt opprørende og alvorlig og et helt uakseptabelt angrep på demokratiet. President Trump har et særlig ansvar for å sørge for at situasjonen kommer under kontroll, skriver Søreide på Twitter onsdag kveld.

Beskjeden kommer samtidig med at tusenvis av demonstranter har brutt gjennom sikkerhetsbarrierene rundt den amerikanske kongressbygningen.

– Kongressen må få gjennomføre de oppgavene grunnloven pålegger dem. Det er helt grunnleggende i et demokrati at den tapende part erkjenner valgnederlaget, skriver Søreide videre.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen sier demonstrasjonene i Washington er et angrep på det amerikanske demokratiet.

– Uvirkelige, sjokkerende og skremmende bilder og rapporter fra Washington og kongressbygningen. En svært alvorlig situasjon og et angrep på det amerikanske demokratiet, skriver den norske stortingspresidenten på Twitter onsdag kveld.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken