STAVANGER (Nettavisen:) Vi teller 366 dager siden Mímir Kristjánsson (Rødt) gikk ut i Nettavisen og sa at han ville stille til stortingsvalget 2021

Siden den gang har Rødt ligger stabilt over sperregrensen. Heller ikke på valgdagen vek velgerne unna - og Rødt gjorde et brakvalg:

Klokken 00.40 har partiet 4,7 prosent av stemmene og hele åtte mandater på Stortinget. Inkludert et mandat fra Rogaland.

På Folken i Stavanger høstet Rødt-profil Mímir Kristjánsson trampeklapp da de første valgprognosene ble lest opp.

- Dette er et historisk valg. Vi er et parti som har vært bittelite, utskjelt og latterliggjort. Nå har vi plutselig opp mot fem prosent av stemmene. Det viser at folk er lei av den forskjellspolitikken som har blitt ført, sier Kristjánsson til Nettavisen like etter klokken 21.00.

Lover å holde Støre, Vedum og Lysbakken i ørene

Gjennom månedene juni, juli august og september i år har Rødt hatt en oppslutning på over fem prosent på de nasjonale meningsmålingene.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har flertall sammen, men Ap-leder Støre har også invitert MDG og Rødt inn i samtaler.

Rødts Kristjánsson at partiet vil bite godt fra seg på tinget med åtte mandater.

- Det betyr utrolig mye. Mange tror at politikk er hva som skjer i lukkede rom, men det er feil. Det er hva som skjer ute blant folk og i offentligheten. Vi kommer til å sørge for at Ap, Sp og SV må holde løftene sine fra denne valgkampen, sier Kristjansson og fortsetter:

- Gratis tannhelse, økt skatt for de rike, slutt på sentralisering, slutt på bemanningsbransjen, bedre kår for de trygdede. Hvis de ikke leverer på disse løftene, får de med oss å gjøre.

Vil røske opp i «elitedominert» politisk miljø

Stavanger-politiker Kristjánsson har lovet å røske opp i et «elitedominert» politisk miljø dersom han blir valgt inn til Norges nasjonalforsamling.

- Det er bare å glede seg for Støre og Solberg og gjengen til jeg kommer og tar tak i dem. Vi er drit lei av en politikk i Norge som er ganske lik uansett hvem som har styrt. Nå er det tid for forandring, og den tror jeg Rødt skal være med å bidra til.

Kristjánsson sørger for å sende et stikk i retning Sylvi Listhaug (Frp) også.

- Sylvi Listhaug har brukt hele valgkampen på å advare mot de fæle kommunistene i Rødt. Men folk flest har talt – og partiet for «folk flest» går tilbake, mens Rødt – det nye arbeiderpartiet – går frem.

Les mer om hvorfor Kristjánsson vil på tinget i dette intervjuet: – Når VG-kommentatorene og Civita sier at det blir kaos, merker jeg at jeg gleder meg.