RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må avgi fingeravtrykk for skolemat

Sist oppdatert:
Elever ved en skole i Sverige må avgi fingeravtrykk for å få mat i kantinen. - Kunne skjedd i Norge, mener Datatilsynet.

(BIIPMAG): Elever ved en skole i Västerbotten i Sverige må avgi fingeravtrykk for å få mat i kantinen. Integritetskrenkende, mener svenske Datainspektionen.

I tillegg til å måtte avgi fingeravtrykk, må også elevene taste en firesifret kode slik at skolen kan hindre uvedkommende å spise på skolens område. Det skriver Aftonbladet.

Kunne skjedd i Norge
Pressekontakt i Datatilsynet Ove Skåra sier til biipMag at dette også kunne skjedd i Norge.

- Ja, det kunne skjedd i Norge. Det svenske og norske samfunnet er såpass likt at det bør vi kunne regne med. Men det hadde ikke blitt gitt tillatelse til et slikt system fra Datatilsynet.

- Om saken utelukkende handler om et sikkerhetsaspekt, for eksempel slik det opereres på flyplasser, så kan slike rutiner være hensiktsmessige og i orden. Men ikke i et slikt tilfelle om elever skal få tilgang til kantinen eller ikke, sier Skåra.

HVA SYNES DU OM DISSE SKOLERUTINENE? DISKUTER I KOMMENTARFELTET UNDER.

Uenighet om skolerutinene
Ifølge Aftonbladet kan informasjonen også brukes til budsjettering og å planlegge innkjøp. De samme rutinene benyttes også i Uddevalla.

- Dette har vært opphavet for en stor diskusjon i Sverige, og det svenske datatilsynet har også sagt nei. Men så er det en annen rettsinstans som da likevel har gitt skolene tillatelse til å innhente fingeravtrykk og bruke slike rutiner.

Datainspektionen ønsker å stoppe kommunens prosedyrer, og de venter ifølge den svenske avisen på at protesten skal behandles i retten.

Siste fra biipMag
Slakter eget bordellforslag
Sjekk Sarah Palins hip hop-groove
Frekt tilbehør til deg
- Norske jenter er vågale

GÅ TIL FORSIDEN HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere