Den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble onsdag tatt i ed som landets statsminister.

Det skjer etter at Tsvangirai og president Robert Mugabe nylig ble enige om å dele regjeringsmakten, melder BBC.

Tsvangirai vant første runde av fjorårets presidentvalg, men trakk seg fra nyvalget på grunn av voldshandlinger begått mot tilhengere av opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC).

Maktdeling
Men etter hvert ble Tsvangirai og Mugabe enige om en maktdelingsavtale hvor sistnevnte skulle fortsette som president, mens opposisjonen fikk statsministerposten.

Under innsettelsestalen sa Tsvangirai at han ville sette en stopper for den politiske volden og menneskerettighetsbruddene som har herjet landet.

Innsettelsesseremonien fant sted i landets hovedstad Harare og ble administrert av Mugabe.

- Jeg vil på best mulig måte, og med Guds hjelp, tjene Zimbabwe som statsminister for republikken Zimbabwe, sa Tsvangirai under innsettelsen.

Prisene dobles for hver dag
Statsministeren står overfor enorme utfordringer i et land som er rammet av en skakkjørt økonomi og en koleraepidemi. Zimbabwes hyperinflasjon forårsaker at prisene dobles for hver dag som går, og landet sluttet å offentliggjøre inflasjonstallene da de nådde 231 million prosent.

Mer enn halvparten av befolkningen er derfor avhengig av nødhjelp.

I tillegg har koleraepidemien krevd 3400 menneskeliv den siste tiden.

EU har lovet bistand til landet så raskt en ny samlingsregjering viser politisk fremgang.

- Vi er rede til å bistå Zimbabwe med økonomisk og sosial bistand så raskt den nye regjeringen gir konkrete signaler på at de respekterer menneskerettigheter, rettsregler og makroøkonomisk stabilisering, opplyste unionen i en pressemelding like etter innsettelsen, melder BBC.

To visestatsministere ble også tatt i ed i Harare onsdag, og de resterende ministerne i den nye regjeringskoalisjonen vil bli sverget inn i løpet av fredag.

Analytikere er skeptiske
Men mange politiske analytikere er skeptiske til at den nye maktfordelingen mellom de to tidligere erkefiendene vil kunne fungere.

Tsvangirai og Mugabe kom fram til en endelig maktfordelingsavtale i forrige måned. Det skjedde etter at Tsvangirai returnerte til landet etter å ha vært utenlands i mer enn to måneder.

Tsvangirai ga til slutt etter for sterkt press fra organisasjonen Det sørlige afrikanske utviklingssamfunnet (Sadc) om å inngå samtaler med Mugabe.

Den ferske statsministeren har tidligere kritisert Mugabe-regjeringen for å kreve de viktigste regjeringspostene i kollasjonen.