NEW YORK (Nettavisen): Uttalelsene til Michael Knowles kom som en kommentar på Fox News etter tordentalen til Greta Thunberg på mandag. Fox News har nå måttet gå ut og beklage uttalelsene fra Knowles.

- Den klimahysteriske bevegelsen handler ikke om vitenskap. Om den gjorde det ville den vært ledet av forskere, ikke politikere og en mentalt syk, svensk jente - som blir utnyttet av sine foreldre og den internasjonale venstresiden, uttalte han på Fox mandag.

Under Fox-programmet ble Knowles også utskjelt av en Chris Hahn, en motdebattant fra det demokratiske partiet, for å ha gått til angrep på en en 16 år gammel jente.

Gunnar Stavrum: Greta Thunberg: - En dødssliten, naken og ubeskyttet sjel på en altfor stor scene

- Venstresiden utnytter fullstendig denne jenta

Uttalelsene fra Michael Knowles på Fox News kommer etter at han først omtalte Thunbergs tale på sitt eget Daily Wire-show. Der uttalte Knowles blant annet følgende:

- Hennes opptreden er ikke så bra, men den går for langt, sier han innledningsvis .

Før han fortsetter:

- Det venstresiden har gjort er å oppmuntre en 16 år gammel mentalt syk 16-åring til å droppe ut av skolen av og til for å hjelpe dem med å promotere sosialismen, sier Knowles i Daily Wire-programmet.

- Jeg sier hun er mentalt syk fordi hun har autisme. Hun er autistisk. Hennes foreldre og venstresiden - den internasjonale venstresiden, for hun er jo hos FN nå - utnytter fullstendig denne jenta som er mentalt syk. De pisker henne opp til et vanvidd der hun tror hun skal dø, sier han.

- Men dette er ikke hennes feil, hun er bare en mentalt syk tenåring, det er hennes foreldres feil. Det er helt forferdelig å gjøre dette mot noen. Alle vet det og alle ser dette, sier Knowles på Daily Wire, som er en nyhetsside som er godt plassert på høyresiden av amerikansk politikk.

Opptaket gikk viralt

Opptaket av Knowles gjorde på Fox gikk ut på TV her i USA på mandag, og gikk deretter viralt. Tirsdag er Fox ute og beklager uttalelsene han kom med, overfor Washington Post.

- Kommentarene fra Michel Knowles om var gjest på The Story i kveld var skammelige - vi ber om unnskyldning til Greta Thunberg og til våre seere, sier en talsperson for TV-kanalen til Washington Post.

Tv-kanalen opplyser videre at de ikke har noen planer om å booke Knowles inn igjen som gjest med det første.

Uttalelsene har blitt fordømt av mange her i USA, blant annet av The National Autistic Society. De har lagt ut denne Twitter-meldingen:

Trump: – Virker som en veldig lykkelig ung jente

President Donald Trump har også vørt ute og kommentert Greta Thunbergs tårefylte tale i FN mandag. Litt senere på mandagen tvitret Trump sarkastisk om den glødende engasjerte svenske 16-åringen.

– Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så fint å se! skrev han.

Rasende respons

Responsen uteble ikke, og kort tid etter rant det inn med kritiske kommentarer som anklaget Trump for ufin trolling av Thunberg.

– Donald Trump går løs på uskyldige unge jenter, det er rett og slett motbydelig, het det i en av kommentarene.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog har et lite håp om at klima kommer på dagsorden når andre ledere enn Trumpentrer talerstolen i FNs hovedforsamling de kommende dagene.

– Vi håper at de viktige, eksistensielle spørsmålene om klima fortsatt blir tatt opp, sier Skoog.

Han innser imidlertid at det er andre spørsmål som opptar Trump mer.

– Forholdet mellom USA og Iran veldig spent, så det blir interessant å se hvilken tone Trump slår an i det spørsmålet, ser Skoog.

Erna Solberg: - Bør la være å sjikanere

Erna Solberg var også ute på tirsdag og kommentert Trumps Twitter-reaksjon på Greta Thubergs tale.

– Jeg synes alle politiske aktører bør la være å sjikanere folk som har tydelige meninger. Det er en 16 år gammel jente med et sterkt engasjement. Hvis du er president i USA, så er kanskje ikke Greta Thunberg din største utfordring, sa Solberg, ifølge VG.

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum skriver på tirsdag også om Greta Thunbergs tale. Les bloggen her: