Må bevise at Bakkebø er død

USA har bedt om håndfaste bevis for at Harald Bakkebø er død.

25.08.06 11:36

- Forespørselen fra USA kom til meg, og jeg sendte dødsattesten tilbake, sier Ole Bjørn Mevatne til iBergen.

Han er politiadvokat i det såkalte Frekhaug-drapet, der den svindeldømte Harald Bakkebø ble skutt av sin kompanjong i en brakke på et industriområde på Frekhaug i Meland kommune utenfor Bergen.

Mevatne er kjent med at amerikanske myndigheter stiller seg tvilende til om Harald Bakkebø er død og vil se håndfaste bevis i form av fingeravtrykk eller DNA.

Mer enn en uke etter at Mevatne hadde sendt dødsattesten gikk statsadvokaten i Louisiana , Jim Letten, ut og sa at de ikke ville lukke saken mot Bakkebø før de hadde positiv identifikasjon av avdøde, i form av fingeravtrykk eller DNA.

Det er med andre ord ting som tyder på at de amerikanske myndighetene ikke var særlig fornøyd med Mevatnes svar i form av en dødsattest.

Lensmannens ansvar
- Det er mitt overordnedes ansvar at avdøde er indentifisert, men selve jobben ble i første rekke gjort av politimyndigheten som hadde saken. Jeg kommer ikke til å sette i gang noe før jeg finner grunn til å tvile på den jobben vedkommende har gjort, og det gjør jeg ikke, understreker Ole Bjørn Mevatne.

- Dette handler nok mer om at amerikanerne blir litt sure når ikke alle jobber på samme måte som dem. Vi har ingen grunn til å tvile på at den drepte var Harald Bakkebø.

Ikke i tvil
Lensmann Einar Vatne er ikke i tvil om at det er Bakkebø som er død:

- De som var til stede kjente han godt og sa at det var Bakkebø. Jeg så også et passfoto. Det var aldri tvil om hvem det var, sier han til iBergen.no.

- Noen ytterligere form for identifikasjon ble ikke foretatt før jeg sendte saken fra meg, sier Einar Vatne.

Obduksjon
Professor Inge Morild ved Gades Institutt foretok obduksjonen av avdøde. Hun forteller at det er politiet som bestemmer om det skal foretas en formell identifikasjon av døde.

- Det blir ikke gjort automatisk. Når det gjelder drepte ber som regel politiet om det for å matche spor med DNA på gjerningspersonen.

- Men uansett så tar vi vare på vevsprøver og blodprøver fra alle obduserte så det skulle ikke være noe i veien for å foreta en formell identifikasjon i ettertid om det skulle oppstå tvil, sier Inge Morild.

Dette betyr at Ole Bjørn Mevatne lett kan etterkomme amerikanernes ønske om positiv identifikasjon om han skulle ønske det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.