RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må bremse festen

Sist oppdatert:
Kina går så det suser, nå må bremsene på.
Rentenivået er nå det høyeste i Kina på 8 år.

Den kinesiske sentralbanken bestemte i dag å heve den ett-årige utlånsrenten med 0,18 prosentpoeng til 6,57 prosent.

- Det har vel vært ventet at ytterligere innstramminger skulle skje, selv om publiseringstidspunktene alltid er overraskende, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

For høy vekst

Det er den høye veksten, især investeringer og eksport og ikke minst aksjemarkedene i det siste, som har fremtvunget dagens innstramming, mener forvalteren.

Samtidig utvidet de kinesiske myndighetene båndet som lar yuan appressiere.

- Å utvide båndet for yuan-utviklingen er også et steg for å tilfredsstille amerikanere og unngå proteksjonistiske tiltak fra deres side. Nå kommer de amerikanerne i forkjøpet slik at de unngår å "miste ansikt" , som er viktig for kinesere, sier Chen.

Dette skjer i forkant av planlagte møter mellom Kina og USA om den stadige handelsubalansen mellom disse to landene. Med sterkere yuan blir konkurransefoholdene bedret for amerikanere, men forverret for kinesiske eksportører. For kinesiske konsumenter blir importvarer billigere og bytteforholdet bedre.

- På lang sikt er dette positivt ved å vri vekstdriveren fra investeringer og eksport, og til privat konsum og konsumenter som får det bedre, sier Chen til NA24.

Kan gi turbulens

Chen legger til at de fortsatt er positive til den kinesiske økonomien, og tror ikke dette på noen måte knekker veksten.

- Dette kan gi noe turbulens i asiatiske aksjemarkeder som vi har sett tidligere, men det er en anne historie og bør ikke assosieres med svakere vekst i Kina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere