Gå til sidens hovedinnhold

Må bryte alkoholreglene for å servere vin til kongen

Gjemnes har sagt nei til alkohol på kommunale arrangementer. Men nå kommer kongen på middag.

Alkoholfritt eller vin til maten? Politikerne i Gjemnes møter seg selv i døra før kongeparet kommer, skriver Tidens Krav.

- Dette er jo et helt spesielt arrangement, sier ordfører Odd Steinar Bjerkeset når vi spør om hva som blir servert til maten når kongeparet kommer til middag i Angvik gamle handelssted 22. mai.

Imidlertid står politikerne overfor et dilemma, siden de vedtok ny ruspolitisk handlingsplan der de var bastante på at kommunens arrangementer skal være alkoholfrie. Det står i punkt 9.

Formannskapet får derfor saken på bordet tirsdag, og rådmannen argumenterer for at man her kan gjøre et unntak for enkeltservering, men leverer saken uten innstilling.

Dobbeltmoral?

- Her får det være opp til formannskapet om de vil dispensere eller ikke, sier en ferierende Birgit Eliassen, som ser at politikerne her kan komme til å møte seg selv i døra.

- Er det ikke dobbeltmoral å vedta rusfrie arrangementer, men straks kongen dukker opp så gjør man unntak?

- Vel, sier Eliassen, og ler hjertelig.

Vi stiller samme spørsmål til ordføreren?

- Vel, jeg skjønner hvor du vil hen, sier han, og humrer.

Å servere alkohol under kongemiddagen vil altså være i strid med kommunens ruspolitiske plan, hvis en ikke gjør et unntak.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Rådmannen vil anta at bakgrunnen for bestemmelsen både er at kommunen skal gå foran med et godt eksempel når det gjelder rusfrie arrangementer, og kanskje også at det er en holdning til at offentlige midler ikke skal benyttes til alkoholservering, sier Eliassen.

Ikke hver dag

Hun argumenterer med at et besøk fra kongehuset ikke er noe som inntreffer hver dag.

- Dette er med andre ord en stor begivenhet for Gjemnes kommune, sier Eliassen.

Det argumentet trekker også ordføreren fram.

- Dette er heller ikke noe vanlig offentlig arrangement. Dette er et lukket selskap hvor det er invitert ti personer fra kommunen. Hadde det vært et offentlig arrangement, så hadde det stilt seg annerledes, sier Bjerkeset.

Ikke bestemt seg

KrF-ordføreren sier han likevel ikke har bestemt seg for hva han skal mene, eller stemme, når saken kommer opp på tirsdag.

- Jeg vil avvente debatten i formannskapet, sier Bjerkeset.

Men må det serveres vin til maten når Kongen kommer?

- Det trengs det jo for så vidt ikke, men det er mange unntak som gjøres når kongen kommer på besøk, sier Bjerkeset, og legger til at det også er flere kommuner som står bak denne middagen.

Les flere saker i Tidens Krav

Kommentarer til denne saken