Så langt ser det ut til at tre år gamle Ingeborg Sofie Hjartøy Monrad blir den eneste pasienten på barneavdelingen i Nordlandssykehuset denne jula, skriver AN.no.

Årets jul må nemlig den lille familien feire på sykehuset i Bodø, etter at det forrige tirsdag ble klart at Ingeborg Sofie var rammet av diabetes 1.

- Dette blir en veldig annerledes jul for oss alle, og vi var ikke forberedt i det hele tatt. Ingeborg Sofie har ikke vært helt frisk den siste tiden. Tirsdag i forrige uke dro vi til legen for å få sjekket hva det kunne være. Der ble det klart at hun hadde fått diabetes 1, og via en kort stopp på Stokmarknes sykehus bar det direkte til Bodø med ambulansefly, forteller mamma Lillian Iren Hjartøy.

Familierom
Familien på fire har fått det største rommet på barneavdelingen på Nordlandssykehuset.

Der skal mamma Lillian Iren, pappa Frode Monrad og lille Håkon Magnus på tre måneder feire både julaften og store deler om romjulen.

- Det ble jo litt travelt for oss da vi skulle dra, derfor har vi ikke all verden med pakker med oss. Heldigvis har mormor fra Mo i Rana vært på besøk med noen pakker, og så er det jo åpne butikker både søndag og julaften. Så vi klarer oss godt. Og vi blir tatt godt vare på av dem som jobber på avdelingen, smiler Frode Monrad.

Minstemann Håkon Magnus er svært lite berørt av omveltningen familien plutselig ble utsatt for, bare han får det han trenger med jevne mellomrom er han godt fornøyd.

- Det er vi andre også, og dagene går med til opplæring i hvordan vi alle skal håndtere sykdommen Ingeborg Sofie har fått. Hun er også en svært sosial jente, som allerede etter to dager ga beskjed om at nå ville hun hjem – for nå var hun frisk. forteller mamma.

Livslang sykdom
- Det viktigste er at vi får være i lag i jula, alt annet er underordnet. Nå lærer vi oss hvordan vi skal leve med at Ingeborg Sofie har fått en livslang sykdom, og når alt blir på stell så kan hun leve akkurat som andre unger, sier Lillian Iren Hjartøy.

- Det vi er mest «engstelig» for akkurat nå er at Ingeborg Sofie skal stikke av på avdelingens trehjulssykkel og dra av gårde alene i sykehuskorridorene. Ellers er lekerommet flittig besøkt, hun må jo få ut litt energi, aktiv som hun er. Så dette blir nok en julefeiring vi helt sikkert vil huske, mener Frode Monrad.

Fest på lekestua
Sykepleier Stine Hagen Langfjord har ansvaret for Ingeborg Sofie, og berømmer familien for måten de takler det lange sykehusoppholdet på.

- De er flinke, og ser ut til å håndtere situasjonen veldig bra. Nå blir det juletrefest på lekestua for hele familien, og eventuelt andre barn som kommer til sykehuset på julaften. Så langt ser det ut til at Ingeborg Sofie blir den eneste som er innlagt denne jula, men det kan fort endre seg, sier hun.

Denne saken er levert av Avisa Nordland.