*Nettavisen* Nyheter.

Må fortsatt sette barn på glattcelle

Foto: (Romerikes Blad/Nicklas Svendsrud)

Politikerne har i en årrekke sagt at barn ikke skal i politiarrest. Allikevel har barn sittet på glattcelle 15 ganger i Romerike politidistrikt hittil i år.

I FNs barnekonvensjon står det at barn ikke skal pågripes, frihetsberøves eller fengsles, med mindre det ikke finnes noen annen mulighet. Allikevel sitter mindreårige under 18 år på glattceller i flere av Norges politidistrikt. Hittil i år har barn sittet i politiarresten her på Romerike ved 15 anledninger, skriver RB.no.

- Det er svært lite gunstig. Barn bør absolutt ikke sitte på glattcelle. Det er en ekstrem påkjenning å sitte innelåst uten kontakt med noen, uten dagslys og uten noe å fordrive tiden med, konstaterer advokat Gard Lier.

Skadelig

Norge har gjennom flere år fått kritikk for sin bruk av politiarrest mot barn. Barneombudet har gjentatte ganger sagt at barn ikke må sitte på glattcelle. De mener at bruken av politiarrest mot barn strider mot barnekonvensjonens artikkel 37.

- Det er helt klart at det må bli slutt på å sette barn på glattceller. Det er en enorm påkjenning, skadelig og skremmende for barn å bli satt i politiarrest, sier Lier.

Politijurist Mona Hertzenberg beklager at barn havner på glattcelle, og sier at det i aller høyeste grad er en målsetting for politiet å unngå å låse inn barn.

- Det er veldig beklagelig at barn er innom arresten. Vi ønsker ikke å ha dem her, og når det først er så galt vil vi ha dem her i et så kort tidsrom som overhodet mulig, sier hun.

Barn i krise

Advokat Lier har veldig liten tro på at å innbringe barn til politiarresten fører noe godt med seg.

- Barn som havner på glattcelle er som oftest barn som opplever en slags krise. Det kan ikke være rett å sette disse i et miljø der de ikke får snakke med noen. De trenger hjelp, ikke straff, sier han.

Han understreker at barnets beste er det som må stå i sentrum, og at politiet må være villig til å strekke seg langt for å oppnå dette.

- Det er vårt fokus å gjøre det som er best for barnet. Samtidig er vi nødt til å tenke på samfunnet. Vi kan ikke overlate alle til barnevernet. Hvordan personen som blir innbrakt oppfører seg, er med og avgjør om de kan overleveres barnevernet eller ikke. Vi varsler alltid barnevernet når vi pågriper mindreårige og har en dialog med dem hele veien, sier Hertzenberg.

Mangler alternativ

Det finnes ingen paragraf i loven som sier at det er ulovlig å sette barn i politiarrest. Allikevel er det bred enighet om at det må unngås så sant det er mulig.

Lovtekstene sier at det skal vurderes alternativer til fengsling av mindreårige, men politiet mener det i mange tilfeller ikke finnes alternativer som dekker hensynet til bevisforspillelse og gjentakelsesfare.

Lier sier at han tror på politiet når de sier at de ofte ikke har noe annet valg enn å låse de unge lovbryterne inne på glattcelle.

- Jeg kan forstå det og jeg tror på det de sier når de skylder på plassmangel og lite alternativer, men dette er ingen kritikk mot politiet. De forsøker selvfølgelig å unngå dette, men jeg mener de må begrense bruken av politiarrest mot barn til de ekstreme tilfellene.

- Det må være veldig skjerpede omstendigheter for at vi skal se oss tvunget til å pågripe en mindreårig og sette ham i arresten. Vi skulle gjerne hatt et klart alternativ for dem, men det har vi altså ikke, sier Hertzenberg.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag