Gå til sidens hovedinnhold

- Må ikke glemme Sellafield

- Norske politikere er ikke opptatt av atomsikkerhet, sier Per-Kåre Holdal i Lofoten mot Sellafield-aksjonen.

Det er mange paraleller mellom det som nå skjer ved atomkraftverkene i Japan, og det som skjer ved atomanlegget i Sellafield. Ikke minst når det gjelder tankanlegget B215 i Sellafield, som inneholder høyradioaktiv væske - et anlegg som krever konstant nedkjøling. Blir ikke dette ivaretatt, eller det skjer et uhell som fører til stans i nedkjølingen, vil det føre til en eksplosjon som gir en atomforurensing langt verre enn det som skjedde etter Tsjernobyl-ulykken, er advarselen fra Holdal.

Ti års kamp
Han og resten av aksjonskomiteen har i ti år kjempet for en stenging av anlegget i Sellafield, uten å nå fram. Nå retter han sterk kritikk mot norske politikere, som han mener ikke har tatt inn over seg hvor alvorlig situasjonen er for knyttet i forhold til en eventuell ulykke ved det engelske atomanlegget.

- Men de eneste som har innsette alvoret er Miljøverndepartementet, og den politiske ledelsen der. Ellers har de vært omtrent fraværende. Det er de også når vi arrangerer et stort møte om atomsikkerhet i Lofoten 12. og 13. april. Vi får besøk av britiske politikere og toppledelsen i Sellafield på dette møtet. Det kommer også nordiske politikere, og representanter fra Miljøverndepartementet, sier en betenkt Holdal til Avisa Nordland.

Full stopp
Han er også betenkt over at den planlagte tømmingen av tankanlegget B215 ser ut til å ha stoppet helt opp nå.

- Det kan skyldes både mangel på penger hos britiske myndigheter og sviktende økonomi hos eierne av atomanlegget. Dermed frykter vi at tømmingen i verste fall blir skrinlagt, med de konsekvenser det kan føre til, også for Norge. For skjer det en eksplosjon i B215 vil det ta knappe ni timer til skyen av radioaktivt nedfall kommer inn over Norge, Det er en meget skremmende tanke, som norske politikere snarest mulig må ta inn over seg. Ikke minst når de ser det som skjer akkurat nå i Japan, slår Per-Kåre Holdal fast.

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken