*Nettavisen* Nyheter.

Må jage bort berusede og øltørste russere

Foto: Kenneth A. Halvorsen (Finnmark Dagblad)

- De fjerner de bare forhenget, plukker med seg øl og legger i vei mot kassa.

21.12.11 19:43

Folk flest veit at det ikke er spesielt smart å forsøke å hente ut øl når promillen er åpenbart synlig. Folk flest veit også at ølsalg i butikk-Norge ikke er tillatt etter klokka 20 på hverdager og etter klokka 18 på lørdager. Folk flest. Men russere? Njet.

Sjanglende kunder
På Rema 1000 i Båtsfjord har de ansatte sett seg nødt til å fortelle om ølsalgreglene via oppslag på russisk.

- For å si det pent så er det ikke alle som er ute etter øl som kvalifiserer til å få kjøpt, sier butikkmedarbeider Silje M. Arntsen.

Hun har mer enn en gang vært nødt til å avvise russiske fiskere som kommer sjanglende innom for å fylle slukke tørsten.

- Stort sett går det greit, men det har vært noen episoder der kundene har blitt aggressive og ubehagelige. Det er jo ikke så trivelig, innrømmer Arntsen.

Fjerner forhenget
Butikksjef Sverre Heggelund forklarer at det er den alkoholpolitiske kulturkrasjen mellom Russland og Norge som tidvis blir veldig synlig.

- Det er nok neppe et veldig gjennomregulert regelverk i Russland. Når fiskere kommer hit, og blir liggende noen dager før de skal ut igjen, så slår forskjellen veldig ut, sier Heggelund.

Det er spesielt det at butikken er åpen lenger enn ølsalget som lager krøll på linja mellom de ansatte og fiskerne.

- Det er ikke alle som ser ut til å bry seg med at vi dekker til ølet etter klokka 20. Da fjerner de bare forhenget, plukker med seg øl og legger i vei mot kassa, forklarer kjøpmannen.

Heggelund jobber stort sett dagtid, og sliter sjelden med problemet. Det er det blant andre butikkmedarbeider Silje M. Arntsen som gjør.

- De som ikke er beruset skjønner som regel tegninga, det kan være verre med de som alt har noe innabords.

Butikkdrikking
Det er ikke lov å være synlig beruset dersom du skal kjøpe øl i Norge. Dette er det nok ikke mange russere som kjenner til, langt mindre forstår seg på.

- Da kan det bli høylytte diskusjoner, der kundene freser fra seg med ord og vendinger vi ikke helt skjønner, sier Arntsen.

Det skjer også at staben på Rema 1000-butikken i Båtsfjord må gripe inn, selv om kjøperen er edru nok, og handler øl innefor ølutsalgets åpningstid.

- Noen ganger har de det veldig travelt med å få i seg drikkevarene. De åpner flaska inne i butikken, og det er jo heller ikke greit. Så må vi forsøke å forklare det også. Og spesielt lett er det ikke dersom kunden ikke forstår engelsk, innrømmer Silje M. Arntsen.

Plakathjelp
Det var etter at en kunde for en tid tilbake ble litt mer enn irritert at de ansatte forsto at noe måtte gjøres.

- Løsningen ble denne plakaten her, som vi nå har liggende i kassa. Her står det om reglene, og det står på russisk. Det er likevel ikke alle som uten diskusjon forlater butikken uten sitt ønskede øl, men det går i alle fall an å få formidlet budskapet på en lettfattelig måte. Så blir det nok orden over dette også. Om en tid, smiler butikkmedarbeider Silje M. Arntsen.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad

Hva mener du er løsningen? Å utvide åpningstiden for kjøp av øl?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.