RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må kanskje rive hytte til syv millioner

Foto: Bjørn Ivar Bergerud (indre.no)
Saksbehandlingsfeil i Aurskog-Høland kan bli dyre for hytteeieren.

Sakene om Digerneset-eiendommen i Søndre Høland har vært et mareritt for Aurskog-Høland kommune, skriver indre.no.

En nylig avsluttet granskningsrapport konkluderer rett og slett med ulovlig og konsekvent feil saksbehandling for en rekke saker knyttet til eiendommen ved Mjermen – hvor grunneier ønsker å etablere et hytte- og friluftssenter.

Politiet vurderer å etterforske mulig straffbare forhold. Alle vedtak knyttet til eiendommen 147/30, hvor det blant annet er reist en 300 kvadratmeter stor hytte til nesten 7 millioner kroner innenfor 100-meterssona mot Mjermen, er kjent ugyldige.

Samtlige vedtak må omsøkes og opp til ny behandling. I tillegg skal alle saker knyttet til hytte- og friluftssenteret, som er av nyere dato, opp til ny behandling.

En av konsekvensene i kjølvannet av Digerneset-granskningen kan bli av prakthytta til 6,8 millioner kroner må rives.

- Vi får mye merarbeid i ettertid, men det er noe kommunen bare må ta. Vi må rydde opp en gang for alle, og så får vi se hva enden på visa blir, sier fungerende ordfører Kari Mikkelrud i Aurskog-Høland kommune til indre.no.

Lære av sine feil
Både Mikkelrud og rådmann Siri Hovde påpeker at mange av Digerneset-sakene ligger langt tilbake i tid, og at kompetansen blant saksbehandlere, ledere og kvaliteten i saksbehandlingen har blitt betraktelig bedre siden den gang.

- Vi tar rapporten til etterretning og ser på den som en mulighet til å forbedre kvaliteten på vår saksbehandling ytterligere. Det handler om å lære av feilene, sier Siri?Hovde.

Kommunestyret har vedtatt følgende oppfølging av Digerneset-sakene:

1. Kommunestyret ber ordfører anmode politiet om å igangsette undersøkelser ved­rørende byggesaksbehandling av tiltakene knyttet til gnr. 147 bnr. 30 og 3.

2. Kommunestyret beslutter at vedtak på gnr. 147 bnr. 30 anses som angripelige vedtak som er beheftet med så alvorlige saksbehandlingsfeil at de skal omgjøres ved at tillatelsene trekkes tilbake. Tidligere søker skal informeres umiddelbart.

3. Rådmannen iverksetter ulovlighetsoppfølging av alle ulovlige tiltak på gnr. 147 bnr. 30 med en frist til 01.09.13 med å ferdigstille komplette søknader som sikrer at alle tiltakene om­søkes og behandles av sektor­myndigheter og kommunen.

4. Rådmannen følger opp administrasjonens tilbakemelding av 25.10.12 og sørger for at tiltakshaver på gnr. 147 bnr. 3 får en frist til 01.09.13 med å ferdigstille komplette søknader av ulovlig utførte tiltak på gnr. 147 bnr. 3. Dette med sikte på at sektormyndigheter kan behandle og avslutte sakene så raskt som mulig.

Knallhard kritikk
Granskningsrapporten om Digerneset inneholder knallhard kritikk av kommunens saksbehandling.

På oppdrag fra styringsgruppen for kontrollutvalget i Aurskog-Høland har Advokatfirmaet Hjorth DA gjennomført en granskning av ulike forhold rundt Digerneset-eiendom­men mellom Hemnes og Setskog.

Her følger noen utdrag fra rapporten, som i all hovedsak er sterkt kritisk til kommunens saksbehandling:

«Sett alle sakene i sammen-heng framstår kommunens positive behandling av tiltakene for eierne av gnr. 147 bnr. 3 og bnr. 30 som påfallende. For de avsluttede sakene er det alvorlige feil ved samtlige vedtak – som alle ender med positivt resultat for eier/tiltakshaver. Ved en riktig behandling av søknadene mener vi det ikke er usannsynlig at utfallet kunne blitt negativt. Etter vår vurdering er det på det rene at eier av 147/30 har oppnådd en betydelig fordel som følge av kommunens måte å behandle sakene på. Det er av flere vist til at kommunens intensjon var å rydde opp på Digerneset. Vår vurdering er imidlertid at det motsatte har skjedd.»

«Oppsummert mener vi at alle tiltakene på 147/30 er ulovlige og at de må omsøkes og behandles på nytt. Når det gjelder tiltakene på 147/3 mener vi kommunen bør sette frister for å få tiltakshaver/ansvarlig søker til å ferdigstille komplette søknader, slik at kommunen kan ta stilling til disse sakene for å få en avslutning. Vi opprettholder at vedtaket om flytting av 147/30 mangler rettslig forankring. Videre opprettholdes at konsekvensene av vedtak – med reduserte panteverdier og redusert resultat av tvangssalg – er så alvorlig at det bør vurderes om det foreligger brudd på ­aktuelle straffebud.»

«Etter en gjennomgang av kommunens kartmateriale, ortofoto, samt opplysninger om regulert vannstand i Mjermen, har vi kommet til at samtlige av de aktuelle tiltakene på 147/30 ligger helt eller delvis innenfor 100-metersonen.»

«Vår konklusjon når det gjelder kommunens behandling av fritidsbolig/carport i 2005 er at det i likhet med de fem sakene vi gjennomgikk i februar 2013 også foreligger grove feil i denne saken».

«Det er påfallende at kommunen har behandler alle saker vi har gjennomgått på 147/30 på en feilaktig og særdeles lite grundig måte»

Flere saker i Indre Akershus Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere