Må kjøpe SFO-plass for å ta eksamen

Foto: Geir Egil Skog (Geir Egil Skog)

Trebarnspappa Richard Sundet må kjøpe ekstra SFO-plass til døtrene for å unngå full streikekrise.

28.05.10 14:19

- Streiken skaper problemer og utfordringer for oss. Samtidig har jeg forståelse for at lærere og kommunalt ansatte krever høyere lønn, sier trebarnspappa Richard Sundet fra Jessheim til Romerikes Blad.

Klokka 12 i dag skal Sundet levere en omfattende hjemmeeksamen.

I går fryktet han imidlertid at fredagen måtte brukes til å ta seg av barna, på grunn av streiken, i stedet for å konsentrere seg om eksamen.

- Men jeg har fått ordnet ekstra plass til døtrene mine på SFO, som jeg kanskje må betale ekstra for. Og sønnen min blir ikke berørt av streiken på denne siden av helgen. Dermed kan eksamen leveres som planlagt, heldig vis, smiler Sundet.

519 streikende
Totalt tas 391 kommuneansatte på Romerike ut i streik fredag.

Bakgrunnen for kommunestreiken er at forbundene ikke føler de har blitt møtt av Kommunenes Sentralforbund (KS) når det gjelder et likelønnsløft. Over hele landet er rundt 17.000 ansatte nå i streik.

Les også:Den største streiken på 30 år

- Vi er klare for å ta kampen, og våre medlemmer er villige til å kjempe så lenge vi må, sier streikeleder Mathea Ruud McGhie i Unio Ullensaker til Romerikes Blad.

- Viktig prinsipp
Ved Bakke skole på Kløfta står 360 elever uten undervisningstilbud fra i dag.

Rektor Mette Caspersen, som også er tatt ut i streik, synes det er synd at elevene rammes, men at streikekampen er viktig.

- Likelønnsprinsippet er slik jeg ser spesielt viktig i vår bransje. Læreryrket er kvinnedominert, og nå er det på tide at også kvinnene får et løft slik at forskjellene utjevnes. Dette er verdt å kjempe for. Men streiken blir forhåpentlig vis ikke langvarig, sier Caspersen.

I tillegg vil pasienter på Ahus bli påvirket når 128 på sykehuset streiker.

Frykter for liv og helse

I Bergen er Haukeland-ledelsen bekymret for akutthjelpen, skriver BA.no.

142 ansatte ved Haukeland sykehus er tatt ut i streik fra fredag på grunn av brudd i forhandlingene mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Unio. Hittil er verken akuttberedskapen, eller planlagte operasjoner satt i fare.

- I dag går det greit, men dersom streiken går over mange dager, frykter vi at det oppstår fare for liv og helse, sier Mona Høgli, kommunikasjonsdirektør ved Haukeland sykehus.

Sykehuset søkte om dispensasjon for 41 ansatte, men fikk bare innvilget et fåtall.

- Dermed ser vi på søknaden som avslått. Vi trenger dispensasjoner for hele streiken, ikke bare for en dag om gangen, sier Høgli.

Stor streikevilje

Over hele landet gikk 940 sykehusansatte ut i streik fredag. Meklingen mellom arbeidsgiverforeningen Spekter og Unio brøt sammen torsdag ettermiddag.

Den største gruppen er sykepleiere, men også andre ansatte i spesialhelsetjenesten er tatt ut. Det gjelder blant annet pedagogisk personell, forskere, fysioterapeuter og ergoterapeuter.

Fredag morgen strømmet de streikeuttatte i Oslo til et første streikemøte i Vika kino i sentrum.

- Streikeviljen er stor. Vi kjemper for et likelønnsløft, og for samme kompenasjon for turnus som for skift i industrien. Dette er svært viktige saker for oss, og vi kan holde på lenge, fastslår streikeleder for Unio ved Oslo universitetssykehus, Merete Morken, til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag