RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må kjøre opptil 40 minutter mellom barnas barnehager

Ina Andersen, her med datteren Hedda Marie (1), har en svært travel hverdag siden familiens to barn har barnehageplass i hver sin bydel.
Ina Andersen, her med datteren Hedda Marie (1), har en svært travel hverdag siden familiens to barn har barnehageplass i hver sin bydel. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Ina Andersens barn har barnehageplasser i to forskjellige bydeler.

Ina Andersen bor på Manglerud i Oslo sammen med samboeren og deres to barn. Hun har de to siste årene forsøkt å få barnehageplass til sin eldste datter (5) i nærmiljøet.

- Vi har bodd på Manglerud i to år og har siden det stått på venteliste for å få barnehageplass i vår bydel (Østensjø, journ. anm). Nå er datteren vår fem år og skal begynne på skolen neste år. Vi ønsker jo at hun skal få plass i en barnehage her, slik at hun kan få venner i nærmiljøet og bli kjent med noen hun skal gå på skole med, sier Ina Andersen til Nettavisen.

Eldstedatteren går i dag i en barnehage på Teisen i bydel Alna, en 4-5 kilometer unna Manglerud, men på grunn av trafikk tar dette mye tid.

Da parets yngste datter skulle tildeles barnehageplass i våres fikk hun plass i en familiebarnehage på Abildsø, altså en helt annen retning enn Teisen.

Les også: Fikk barnehageplass på grunn av hastekeisersnitt

30-40 minutters kjøretur

Dette gjør at familien bruker svært lang tid på henting og levering i barnehagen.

Ina Andersen sier familien er helt avhengig av bil for å rekke å hente barna i to forskjellige bydeler.

- Jeg bruker fort 45-50 minutter på å levere i barnehagen. Fra Manglerud til Abildsø er det fem minutter i bil. Så tar det gjerne 15-20 minutter til barnehagen på Teisen. Hjem igjen står trafikken på Ring 3. Da tar det fort 30-40 minutter å kjøre mellom barnehagene. Det er helt klart ikke en optimal situasjon og jeg må legge opp dagen etter dette. Jeg jobber på Kalbakken, så hvis vi ikke hadde hatt bil, ville denne situasjonen vært umulig. 

Må hente hvert sitt barn

Fakta: Barnehageloven:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

§ 12. Samordnet opptaksprosess i kommunen

Brukernes ønsker og behov skal tillegges stor vekt ved selve opptaket.

§ 12a. Rett til plass i barnehage

Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt

- Hvordan rekker du å hente begge barna hver dag?

- Minstedatteren har akkurat startet i barnehagen. Jeg har jobbet turnus så en av oss har hentet og den andre har levert. Men nå begynner jeg å jobbe 08-16, da blir hverdagen veldig annerledes. Vi må rett og slett hente og levere hvert vårt barn, forklarer Ina Andersen.

Siden den yngste datteren går i en familiebarnehage som stenger 16.30 hver dag, blir tidskabalen ekstra vanskelig å få til å gå opp.

Les også: - Jeg tar keisersnitt for å få barnehageplass

Lengre dager i barnehagen

Familien fikk nylig et tilbud om barnehageplass på Skullerud, som er i bydel Østensjø, men den takket de nei til.

- Vi hadde fortsatt måttet kjøre en annen retning og da må vi dra henne ut av det trygge miljøet hun har nå. Hadde hun fått plass på Manglerud hadde vi helt klart takket ja, sier hun.

Hun har forståelse for at det kan være vanskelig for de som skal fordele barnehageplassene.

- Jeg har fått høre fra bydelen at så lenge en bor i Oslo skal en være fornøyd med å få plass. Du har ikke krav på å få barnehageplass i samme bydel. Jeg vet at vi ikke er de eneste i en slik situasjon. Og jeg har blitt fortalt at det har blitt vanskeligere å plassere barna i nærmiljøet etter at alle som er født før 1. september har krav på plass. Det er lett å forstå at jobben de har er vanskelig. Men dette er ikke optimalt for hverken barn eller foreldre. Det skaper et tidspress og barna får lengre dager i barnehagen.

Les også: Vil sikre to barnehageopptak

- Bydelene strekker seg langt

Byrådssekretær for kunnskap og utdanning i Oslo, Morten Bakke (H), kan ikke svare på hvor mange barn som har barnehageplass i en annen bydel en den de bor i. 

- Etter at hovedopptaket er avsluttet behandles nå søknader om bytting av barnehageplass og søknader for barn uten rett til hovedopptaket. Derfor endrer tallene seg stadig nå. Vi vet at bydelene strekker seg langt for å oppfylle familienes søknad om ønsket barnehage, sier han til Nettavisen.

Oslo kommune vurderer nå å endre barnehageforskriften.

- Vi vil gjøre det enda enklere for de som ønsker å bytte barnehageplass. Derfor har vi nå ute på høring en endring i barnehageforskriften som vil gi en bedring for de familier som ønsker å bytte barnehageplass. Dersom endringer blir vedtatt vil ønske om bytting av plass bli behandlet før de som ikke har barnehageplass.

Har forståelse

- Synes du det er greit at en familie skal måtte sitte 30-40 minutter i bilen for å kjøre mellom barnas barnehager?

- Jeg har forståelse for at noen synes det er langt med en slik avstand mellom barnas barnehager. En endring av forskriften vil gjøre det enda enklere å kunne bytte barnehage, sier Bakke. 

Ifølge byrådssekretæren finnes det ingen maksgrense på avstand mellom bosted og barnehage i dagens forskrift.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere