*Nettavisen* Nyheter.

Må på fellestur

Foto: Julie Maske, DNT

Da Ingeborg Fagnastøl ble skilt, trakk hun et lettelsens sukk og ringte DNT for å melde seg på fellestur. Det har hun aldri angret på.

04.05.05 15:07

I sommer legger hun ut på sin 21. tur.

- Jeg vet ennå ikke hvor turen går i år. Mye av opplevelsene ligger i å planlegge og glede seg, sier Ingeborg, som var gift med en mann som ikke ville være med på tur.

Så lenge de delte hus og hverdag falt det henne ikke inn å dra ut alene. I alle år bar hun drømmen om vidda med seg. Da han flyttet gikk det ikke mange dagene før hun ringte DNT.

- Ingen i vennekretsen har samme dragning mot fjellet som meg og jeg vil ikke gå alene. Derfor er fellesturene gull verdt.

Vi møter spreke Ingeborg Fagnastøl på vinterferie med barnebarnet Ine på Gjendesheim. I en uke ligger de fast på turisthytta, med daglige aktiviteter ute i regi av Barnas Turlag. Ingeborg er med hele tiden, enten i leken eller ved bålet der hun steker sveler, koker kaffe og trøster unger som har ramlet i bakken.

- Jeg savner ikke andre besteforeldre på disse aktivitetene, men jeg skjønner ikke hvor de er. Mine venninner lurer på hvordan jeg gidder å tilbringe så mye tid med barnebarn. For meg er det ikke spørsmål om å gidde. Det er min største glede, sier Ingeborg, som til daglig jobber i resepsjonen i Sun Microsystem.

Hun setter seg til rette på underlaget og vil snakke tur. En ting er opplevelsene med Ine, noe annet er sommerens høydepunkt – fellesturene med DNT.

Som julaften
Når katalogen «Fjellferie sommer» dumper ned i postkassen midtvinters, er det som julaften for Ingeborg. Da setter hun seg godt til rette og begynner å drømme om stier og høyfjell, fellesmiddager, stille ettermiddager og nye bekjentskap.

- Hvordan var den første turen?

- Vi skulle gå fra Vøringsfossen til Haukeliseter. Jeg var ikke redd. Første kvelden fortalte jeg alle hvem jeg var, hvilke forventninger jeg hadde til turen og at jeg skulle gjøre mitt aller beste. Reaksjonene fra de andre turdeltakerne var flott. Jeg ble tatt i mot med åpne armer, forteller Ingeborg. Siden har hun gått en fellesturhvert år i 20 år, helst turer gradert med fire støvler over åtte dager.

- Jeg må ha tid på meg. Vi haster så mye i hverdagen at jeg trenger dagene til å roe ned og nyte hvert steg.

Erfaringer rikere
Gjennom årene har hun høstet mange erfaringer, både i forhold til turledere, andre turdeltakere og seg selv. Noen øyeblikk har satt varige spor.

- En gang gikk vi fra Skogadalsbøen opp til Fannaråken. Hele følget måtte gå i tau, og jeg hadde kledd meg for en solskinnstur. Da vi var godt i gang begynte det å regne. Jeg ble fort gjennomvåt. Selv om turlederen insisterte på å stoppe slik at jeg kunne skifte, sa jeg at det ikke var farlig og ba om at vi måtte gå videre. Da vi kom opp på Fannaråken gikk jeg i koma, og gruppen måtte passe på meg hele natten. Heldigvis gikk det bra, og jeg lærte respekt for fjellet, været og ikke minst gruppa.

Nå stopper Ingeborg gjerne hele turfølget for å skifte eller spise, og opplever at de andre setter pris på at noen sier i fra.

- Jeg lærte en lekse jeg har hatt glede av senere, sier hun.

Lykken i livet
Til tross for vinterkulda snakker Ingeborg seg varm om fellesturene. Hun har gått i Jotunheimen, Rondane, Trollheimen og Sylan, på Hardangervidda og i Skarvheimen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Julie Maske, DNT

- Jeg synes det er synd at mange aldri finner veien til fjellet. De går glipp av så mye. En god del mennesker har lyst til å gå fra hytte til hytte, men undervurderer seg selv og tror ikke at de kan. Alle kan. På fellestur skjer en egen gruppedynamikk. Man gjør ting man aldri har gjort før. Det er en egen lykke i livet, fastslår Ingeborg og nikker mot Ine. Besta må hjelpe til med ski og staver, før hun skal prøve kuleløypa.

På tur med Barnas Turlag: Bestemor Ingeborg tar gjerne med barnebarnet Ine på fellestur med Barnas Turlag. – Felles opplevelser knytter sterke bånd, sier hun.

Noe for deg?
Har du lyst til å være med på fellestur? DNT arrangere korte,lange,lette og tunge turer over hele landet året rundt. I aktivitetsoversikten i vår turplanlegger kan du finne en tur som passer akkurat deg. Finn en tur i fjellheimen eller i området der du bor.

Her kan du finne informasjon om din lokale turistforening

Her kan du finne DNTs turplanlegger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.