Gå til sidens hovedinnhold

Må punge ut 59 milliarder etter utslipp

Det amerikanske oljeselskapet Chevron får svi for gamle synder i Amazonas.

Quito (NTB-AFP): Det amerikanske oljeselskapet Chevron er dømt til å betale en erstatning på 9,51 milliarder dollar – nesten 59 milliarder kroner – for miljøskader i Amazonas-området i Ecuador.

Dommen er ifølge AFP avsagt i Høyesterett i Ecuador, som opprettholdt en kjennelse fra 2012. Erstatningsbeløpet ble halvert fra 19 milliarder til 9,51 milliarder dollar i ankesaken.

De som har gått til søksmål mot Chevron krevde opprinnelig en erstatningssum på 27 milliarder dollar, rundt 160 milliarder kroner.

Saksøkerne sier at ulovlig borepraksis som selskapet Texaco sto for, forårsaket store skader i Amazonas-området i 1970- og 1980-årene.

Chevron har aldri hatt virksomhet i Ecuador, men det har konkurrenten Texaco som Chevron kjøpte opp i 2001. Texaco var aktive i Ecuador fra 1964 til 1990.

Tusener av innbyggere i områdene av Ecuador der Texaco boret etter olje, hevder at de ble syke og ble rammet av kreft på grunn av oljeutslipp i drikkevannet.

Saken er blitt fulgt meget nøye av den internasjonale oljeindustrien fordi mange frykter saken kan skape presedens og utløse nye rettssaker andre steder. Saken kan få betydning for lignende søksmål i Canada og Brasil, ifølge AFP.

Chevron har nesten ingen eiendeler i Ecuador og kjemper mot saksøkerne som nå prøver å benytte amerikanske domstoler for å tvinge selskapet til å betale.

Chevron mener at Ecuador og landets statlige oljeselskap er ansvarlige for å betale erstatningsbeløpet. (©NTB)

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken