RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MAKTESLØS: – Jeg vil fortelle min historie, for at andre skal se hvordan man kan gå fram mot enkeltpersoner her i byen. Jeg føler meg helt overkjørt og alene med alle problemene, sier ms-syke Sissel Frettim, som nå må skaffe seg et nytt hjem på egen hånd. Foto: Rune Folkedal
MAKTESLØS: – Jeg vil fortelle min historie, for at andre skal se hvordan man kan gå fram mot enkeltpersoner her i byen. Jeg føler meg helt overkjørt og alene med alle problemene, sier ms-syke Sissel Frettim, som nå må skaffe seg et nytt hjem på egen hånd. Foto: Rune Folkedal

Må rive huset og blir husløs i tre år

Sist oppdatert:
Ingen har gjort noe galt, men huset må uansett rives og MS-syke Sissel ut. – Det de ikke fikk, det tok de.

DRAMMEN: – Dette har vært tryggheten i livet mitt. Jeg har alltid tenkt at uansett hva som skjer med meg og sykdommen min, så har jeg huset mitt. Men nå har jeg ikke det lenger heller, skriver Drammens Tidende.

Sissel Frettim ser stille utover stua si. På de kjente og kjære veggene hun kjenner så godt, på buegangen faren laget til henne da hun flyttet inn for 34 år siden og hundene Alfred og Lobo som sover fredfullt på sofaen. Nå må de ut alle sammen.

– Skulle ønske dette var et grusomt mareritt, og at jeg snart kunne våkne. Hun sukker.

Marerittet startet for to år siden. Da begynte byggingen av et fireetasjes høyt leilighetskompleks – vegg i vegg med det lille huset hennes. Sissel har sagt nei til utallige utbyggere opp igjennom tiden. Hun vil ikke selge hjemmet sitt.

BYGGEPLASS: Det siste halvannet året har Frettim bodd vegg i vegg med en byggeplass. Nå må huset rives.

Du kan lese hele artikkelen her.

Men reguleringsplanen for området godtar bygging inntil nabogrense – opp til fire etasjer. Sissels protester har ikke ført fram.

– Drammen kommune vil ha bygging av leiligheter i sentrum, og da er det ikke så viktig med huset mitt.

Grunnen raste ut

Hun takket også nei til at entreprenør kunne benytte deler av hagen hennes under byggeperioden. I dag står byggegjerdene likevel over en meter inne i hagen hennes.

– Det de ikke fikk, det tok de.

For da entreprenøren startet gravingen inntil tomten hennes, raste grunnen ut.

Det er imidlertid ingenting i forhold til hva som har skjedd med selve huset. Det har sunket cirka 25 centimeter ned i den ene enden, og tilbygget med tilrettelagt bad har sklidd over fem centimeter fra hovedhuset.

GÅRDSPLASS: Slik ser gårdsplassen ut. Rullestolrampen heller feil vei som følge av skaden, og Frettim kommer seg ikke lenger ut.

Det er bratt nedoverbakke fra gang til bad. Det er sprekker og gliper mellom dører, vegger og tak. Ute i hagen er det enda verre.

Rullestolrampen hennes skrår nå feil vei, og som følge av dette har Sissel ikke vært ute siden september.

– Nei, hva skal jeg si..

Aggressiv MS

Sissel leter etter ordene. Jeg er lei meg, sint, oppgitt og sliten. Sissel ser ned.

– Men jeg er vant til at det skjer vanskelige ting med meg. Sånn har det jo blitt.

Sissel har sykdommen Multippel sklerose. Den aggressive typen. Diagnosen fikk hun for 12 år siden og den setter henne gradvis mer og mer ut av spill. I dag er hun avhengig av en elektrisk rullestol for å kunne bevege seg og en personlig assistent for å gå på toalettet, stelle og kle på seg.

I huset sitt i Gjetergata i Drammen er alt tilrettelagt for at hun skal kunne leve et så godt liv som mulig – men nå er det ikke trygt å bo der lenger.
Hun har fått penger fra forsikringsselskapet til å bygge opp igjen et nytt hus, men i byggeperioden må Sissel ut.

Den MS-syke damen må selv sørge for å skaffe seg en tilrettelagt bopel for seg selv og hundene de neste to-tre årene. Hun skjønner ikke hvordan hun skal klare det. Det har blitt mange søvnløse netter og dårlige dager det siste året.

– Sykdommen min er lite forenelig med stress og press. Jeg skal helst ikke utsettes for psykiske påkjenninger, sier hun. Setningen blir hengende i løse luften.

– Jeg er fortvilet over hele situasjonen. Men hva får jeg gjort da? sier hun og slår ut med hendene.

LES OGSÅ:Sa ja til å rive verneverdig hus

– Vi har fulgt alle regler

Både utbygger, totalentreprenør og Drammen kommune hevder alle regler og forskrifter er fulgt i byggeprosessen.

– Vi har gjort alt i henhold til prosjektert materiale og undersøkelser, sier daglig leder i NCC constructions OKK Drammen, Stig Berg.

Han forklarer at i forbindelse med byggeprosjekter som dette, starter man med å utføre geotekniske undersøkelser før man engasjerer en rådgiver som beskriver hva entreprenør må gjøre.

Totalentreprenør, i dette tilfelle NCC constructions, er ansvarlig for at videre arbeid blir gjort ut ifra foreliggende rapporter og beskrivelser.

– Dette er blitt gjort.

Berg har ingen god forklaring på hvordan grunnen likevel skled ut og skadet huset til Frettim.

– Det er et godt spørsmål, men sånne setninger skjer til tider, dessverre, sier han.

Ifølge ham står de eldre husene i området rett på leire, mens det nye leilighetskomplekset vil bli fundamentert til fjell via påler.

Utbygger, Glitre Eiendom, mener også at alle forholdsregler er tatt og fulgt.

– Som nabo av Frettim er vi pålagt en rekke undersøkelser. Men til tross for at vi har fulgt alle forskrifter, ble det likevel et grunnbrudd her, sier daglig leder Morten Corneliussen.

Han forklarer at uten å hente inn dokumentasjon på at lovpålagte undersøkelser er gjennomført, får man ikke byggetillatelse av kommunen.

Avdelingsleder for Byplan, Drammen kommune, Bjørn Tollef Swang i Drammen kommune, vil ikke kommentere denne saken spesielt, men sier i forbindelse med selve prosessen, at en reguleringsplan alltid har en høringsrunde. Der kan parter som blir berørt uttale seg.

– Dersom det er faglig begrunnet, tar man hensyn, sier han, og forklarer at dette vil bli tatt inn som et høringsinnspill. Initiativtaker til reguleringsplanen må så komme med en kommentar, men da er også høringsretten oppfylt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere