RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må skyte katter på grunn av innavl

Katteproblemet i Lofoten er så stort at det nå skal skytes en rekke av dem.
Katteproblemet i Lofoten er så stort at det nå skal skytes en rekke av dem. Foto: Lofotposten
- Vi ser dyr med tre ben og andre deformasjoner, sier Ma Prem Kanta i Nusfjord AS.

(LOFOTEN) Lofotposten: Nusfjord AS mener situasjonen for villkattene kan betegnes som dyreplageri.

I et brev til alle husstandene varsler daglig leder i Nusfjord AS, Ma Prem Kanta, at selskapet vil «utrydde de husløse kattene en gang for alle». I brevet varsler hun at målet er å fange kattene for så å skyte de, i tråd med anbefalingene hun har fått fra Mattilsynet.

– Jeg har snakket med politiet og Mattilsynet om regler for avlivning av dyr. Skal kattene skytes må det skje minimum 400 meter fra bebyggelsen. Det er ikke snakk om å gå rundt med gevær i bebyggelsen og skyte katter.

Mye innavl blant kattene

Husløse katter er et tilbakevendende problem i det populære turiststedet. Tidligere er det forsøkt å fange hjemløse katter i bur for deretter å avlive dem. Men ikke alle lot seg fange. Minst to av hvert kjønn ble igjen, og har formert seg.

– Nå som kulden, kommer vender kattene inn til bebyggelsen etter mat. Innavl gjør at mange katter er deformerte. Vi ser dyr med tre ben og andre deformasjoner, sier Ma Prem Kanta til Lofotposten.

Hun opplever innbyggerne som samstemt i at problemet må løses. Men Kanta synes situasjonen også er et etisk dilemma. Hun har undersøkt om det er organisasjoner i Lofoten som jobber med omplassering av katter. Men den nærmeste er i Bodø.

- Dyrene lider

– Problemet med villkatter er menneskeskapt ved at folk forlater dyrene. Vi ser at dyrene lider. Jeg og andre har tatt inn kattunger som har dødd etter kort tid. Om vinteren er tilgang på mat og kulde et problem. Så kan man diskutere om det er mest humant å avlive kattene, eller å la de leve, og sulte og lide seg gjennom vinteren. Jeg har ikke fasitsvar. Men som stedlig ansvarlig for Nusfjord AS jeg må ta avgjørelsen om hva vi skal gjøre. Siden jeg er en stor katteelsker, er hele situasjonen et dilemma for meg. Jeg er åpen for alle gode forslag til løsninger, sier Kanta til Lofotposten.

Hvilken metode er mest aktuell dersom de skal avlives?

– Det som anbefales er å sette ut kattebur, og så skyte dyrene et stykke unna bebyggelsen.

Mottakere av brevet opplevde det som et varsel om avlivningen skal skje rundt om i fiskeværet?

– Nei, vi har forskrifter å forholde oss til. Brevet er ment som et varsel om at høres det skudd, er det høyst sannsynlig katter som avlives de nødvendige 400 meter unna bebyggelsen. Hvis det er slik vi skal gjøre det. Vi har rimelig bra oversikt over huskattene i Nusfjord, så vi ikke tar feil. Men jeg vet ennå ikke hvordan vi skal løse problemet med villkatter, sier Ma Prem Kanta til Lofotposten

Reglene er klare

Ifølge leder for Mattilsynet i Lofoten, Trond Kroken, er det klare regler for avlivning av dyr.

– Skytes dyr skal de, ifølge forskriftene, avlives med ett skudd utført av kompetent person. Mattilsynet tar ikke stilling til andre spørsmål knyttet til spørsmål om avlivning av dyr, sier Kroken.

Det har ikke lyktes å få kommentar fra politiet omkring reglene for avlivning.

Les flere saker hos Lofotposten


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere