RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Må slippe jerngrepet

Sist oppdatert:
DnB NOR må selge seg ned i Oslo Børs Holding innen neste sommer. Enn så lenge er de unntatt fra eierskapsbegrensingen.
Av: André Clark Utvik - NA24

- Et avgjørende prinsipp for oss er at Oslo Børs Holding blir på norske hender, og at viktige finansielle beslutninger tas i Norge, sier informasjonsdirektør Jarl Veggan i DnB NOR til NA24.

Eierskapsbegrensing

Selskapet Oslo Børs Holding eier og driver markedsplassen Oslo Børs. Det private selskapet ble etablert i 2001, og i børsloven står det at ingen kan eie mer en ti prosent av selskapet. DnB NOR eier 19,67 prosent av Oslo Børs Holding.

Hovedprinsippet til denne lovteksten er at absolutt eierskapsbegrensing er et egnet virkemiddel for å sikre børsens nøytralitet og tillit i markedet. Maktspredning er også et argument.

Fusjonsresultat

Ved fusjonen av DnB og Gjensidige NOR desember 2003 hadde DnB (Vital) 9,99 prosent og Gjensidige NOR hadde 9,67 prosent av selskapet.

Etter sammenslåingen kom bankkjempen opp i 19,67 prosent eierskap av vår lokale børs.

Banken søkte Finansdepartementet om dispensasjon, og fikk innvilget fra 2.juli 2004 til 2.juli 2007.

- Ja, vi har dispensasjon fra denne begrensningen til sommeren 2007, sier pressetalsmann Anders Bigseth til NA24.

Høring på lufting

28.februar i år sendte Finansdepartementet ut en høring hvor Verdipapirmarkedslovutvalget foreslo regelverksendringer for i utgangspunktet å gjennomføre tre EU-direktiver på verdipapirmarkedsområdet. Høringsfristen var 29.mai og det kom inn 21 merknader til høringen.

- Saken er nå til behandling i departementet, sier underdirektør Øystein Løining i Finansdepartementet til NA24.

Eierskapsbegrensinger fortsetter

Det foreslås blant annet at dagens børslov oppheves og erstattes med lovforslaget beskrevet i NOU 2006:3. Hovedprinsippene i denne utredningen omhandler «take-over», markedsdirektiver, periode og løpende plikter for verdipapirmarkedet, pluss lov om eierskapsbegrensinger. Det er ikke foreslått endringer om eierskapsbegrensinger.

- I lov om regulerte markeder (børsloven) § 3-3 foreslår Verdipapirmarkedslovutvalget eksisterende regler videreført, sier professor dr. juris Rune Sæbø som er leder for innstillingen til Finansdepartementet.

Det vil si i klartekst at eierskapsbegrensningene på ti prosent ikke anbefales opphørt, men videreføres ifølge juridisk professor Sæbø

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere