Gå til sidens hovedinnhold

- Må søke to uker før for å tigge

Tiltak mot tigging i Larvik.

Skal du tigge i Larvik, kan veien fram til gatehjørnet bli litt mer kronglete. I forslaget til endringer i politivedtektene foreslås det nemlig nå at tiggere personlig må møte opp på politistasjonen to uker i forveien for å søke om tillatelse, skriver OP.no.

Både politiet og kommunen vil bli kvitt tiggingen som foregår i bybildet i Larvik. I dag vedtar kommunestyret endringer i politived- tektene for Larvik kommune. Det kan gjøre tigging vanskeligere.

- Bedre kontroll

Daglig står tiggere rundt i bygatene i Larvik. Nå kan de få en vanskelig jobb. Nytt i forslaget er at folk som heretter vil samle inn penger – eller tigge – først må møte personlig opp på politistasjonen. Det må også skje 14 dager før selve tiggingen, eller innsamlingen, skal finne sted – hvis ikke kan de vises bort.

- Vi får bedre kontroll på dem og har alternativt en hjemmel til å håndtere dem hvis de ikke har søkt. Vi kan få ting mer i system, påpeker stasjonssjef ved Larvik politistasjon, Tor Eriksen.

Forslaget er et resultat av et ønske om å forebygge kriminell og organisert tigging.

I dag kan tiggere fritt be om penger fra forbipasserende i Larvik. Tigging er ikke ulovlig i Norge, og så lenge tiggerne oppfører seg pent, kan ingen si noe på det. Politiet har imidlertid anledning til å vise bort folk fra byen hvis de er spesielt aggressive i måten de tigger på, forstyrrer ro og orden, og har en plagsom atferd. Det er ofte ikke tilfellet.

- Hvis de sitter helt rolig kan vi ikke gjøre noe, påpeker Ole Martin Manvik (Frp).

Ville fjerne ordet «tigging»

Da saken ble behandlet i Næring- , miljø- og teknikkomiteen i slutten av september, ønsker Frp å ta ut ordet «tigging» fra rådmannens forslag, men de tre komitémedlemmene fra Frp ble nedstemt av Ap, Høyre og Larvikslista.

- Vi prøvde å fjerne ordet tigging og mente at det da ble ulovlig, men tigging er jo ikke ulovlig, forklarer Manvik.

Larvik kommune har ikke lov til å legge inn i politivedtektene at tigging skal være ulovlig fordi det er norsk lov som regulerer dette forholdet.

På Frps gruppemøte mandag bestemte de seg for å gå inn for forslaget til rådmannen.

- Da gjør vi det litt mer plundrete for dem, sier Manvik, som likevel ser at det er muligheter for å fortsette virksomheten.

- Hvis det kommer noen fra for eksempel Romania og tar ei runde rundt i byene, så kan de begynne 14 dager etterpå, minner han om.

I forslaget til vedtak fra rådmannen, som behandles i dag, påpekes det at andre politidistrikt har innført den samme regelen og at det har hatt god effekt.

Les flere nyheter fra Østlands-Posten.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg