*Nettavisen* Nyheter.

Må ta opp lån for nytt bryst

Foto: (RB/ROAR GRØNSTAD)

Brytkreftopererte Aud Karin Grønvold orker ikke lenger vente på ny pupp. Nå tar hun opp lån på 250.000 kroner for å få rekonstruert brystet.

25.01.12 12:25

25. februar 2010 fikk Grønvold den tunge beskjeden fra legene om at hun hadde brystkreft.

Behandlingen gikk imidlertid som den skulle. 15. mars opererte hun bort det høyre brystet, mens både cellegift og strålebehandling kom i månedene som fulgte. Den raske behandlingen gjorde at Grønvold nå er kreftfri. Samtidig fortsetter hun kampen – nå for å få rekonstruert brystet som ble fjernet.

- Nå har jeg ventet to år allerede, men jeg har fått beskjed om at jeg trolig må vente flere år til. Det orker jeg ikke. Nå tar jeg opp lån for å utføre rekonstruksjonen privat, sier Grønvold til RB.no.

Nesten fem års ventetid

Ifølge Kreftforeningen fikk 2.745 kvinner i Norge brystkreft i 2009, mens totalt nærmere 36.000 kvinner i Norge har eller har hatt brystkreft. Omtrent halvparten av de som opereres for brystkreft må fjerne brystet.

I 2010 fikk 416 kvinner rekonstruert sitt bryst etter å ha fjernet brystet grunnet brystkreft. Helsedirektoratet har imidlertid gjort et anslag på at 750 kvinner har behov for rekonstruksjon årlig etter brystkreftoperasjon.

Slik reglene i Norge har vært til nå, har ikke brystrekonstruksjon vært en del av selve behandlingen av kreftsykdommen. Etter endt behandling har derfor kvinner som har mistet brystet måttet stille seg i en ny helsekø. Problemet er at den har årelange ventelister.

Ifølge frittsykehusvalg.no, estimeres behandlingstida på Oslo Universitetssykehus akkurat nå med nesten sju års ventetid for kvinner som trenger rekonstruksjon av bryst. Ventetidene for den enkelte pasient blir imidlertid fastsatt individuelt.

- Det er tragisk at vi må vente så lenge. Jeg står på venteliste hos Rikshospitalet og blir stadig vekk lovet operasjon. Men for hver gang jeg ringer, så blir datoen flyttet, sier Grønvold.

Koster en kvart million

Skal hun forsere operasjonskøen i Helse-Norge, så må alenemoren punge ut med 250.000 kroner. Hun har allerede bestilt time på privatklinikken Aleris i Bergen.

- Det er et skikkelig bedritent system. 250.000 kroner er veldig mye penger. Jeg orker imidlertid ikke vente lenger på operasjon. Jeg er lei. Det har noe med å bli ferdig med diagnosen og komme seg videre med livet. Å gå slik jeg gjør nå, sliter veldig på psyken.

Grønvold mener politikerne nå må ta temaet på alvor og bevilge mer penger.

- Det er noe fullstendig feil med systemet. Å kun ha én pupp sliter på selvtilliten. Det er en utfordring å gå i jenteklær, og det er uaktuelt å gå på stranda eller være med datteren min på folkebad. Med kun én pupp får man hele tida en påminnelse om hva man har vært gjennom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

- Må bevilges mer

P4-programleder og «megge» Lise Askvik fra Leirsund er selv brystkreftoperert. Hun mener det er en skandale at pasientene må vente i årevis på nytt bryst.

- Regjeringen, med Ap i spissen, har laget et system som gjør at kvinner som har råd til det kjøper seg inn på det private markedet for å få nytt bryst. Det finnes ingen andre grupper i verden som kun blir halvveis operert. Å mangle en kroppsdel er alvorlig. Det må bevilges mer penger, sier Askvik til Indre Akershus Blad.

Onsdag skal Leirsund-kvinnen møte Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen i Stortinget.

- Vi er i dialog med flere partier, og opposisjonen sier de er med oss. Nå må vi overtale regjeringspartiene. Men det er viktig at det ikke kun blir med snakket. Det må settes av penger. Norge må akseptere at dette koster noen kroner. Vi er stadig flere som står i køen og vi gir oss ikke før vi får gjennomslag, sier Askvik.

Hun er informert om saken til Aud-Karin Grønvold, og støtter beslutningen om privat operasjon fullt ut.

- Jeg kommer til å måtte gjøre det samme selv. Det er uaktuelt å vente i mange år. Jeg har full forståelse for kvinnene som ikke orker vente, sier P4-kjendisen.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.