Gå til sidens hovedinnhold

Må til utlandet med økologisk torsk

Økologiske fiskeoppdrettere venter på en holdningsendring hos forbrukerne. Nå må de til utlandet for å selge økologisk oppdrettstorsk.

Av Ståle Langørgen.



– Jeg tror det er forbrukerne som ikke har vært så opptatt av det, sier administrerende direktør Johan E. Andreassen i oppdrettsselskapet Villa i Vestnes i Møre og Romsdal. De er ett av to selskaper i verden – og det eneste i Norge – som produserer økologisk torsk.



Årlig produksjon er omtrent 1000 tonn, men ingenting av dette blir spist i Norge. Kundene handler i stedet på supermarkeder i Storbritannia, Belgia og Nederland.



– Etterspørselen opp

– Det norske økologiske markedet er lite, og det finnes ikke mange økologiske produkter, sier Andreassen. I løpet av høsten vil de likevel jobbe for at deres torsk også skal finnes i norske butikkhyller.



– Vi har jobbet ganske lenge med dette, og det siste årets fokus på klima og miljø ser vi også har fått konsekvenser for etterspørselen etter økologisk mat, sier han.



Denne uken skal de presentere seg og produktene sine på Aqua Nor-messen i Trondheim, ifølge arrangørene det viktigste møtestedet for folk innen oppdrettsnæringen. Villa skal blant annet delta i debattforumet «My sea home» der den sjøbaserte biten av oppdrettskjeden skal opp til debatt.



Forumet arrangeres av Aqua Nor i samarbeid med European Aquaculture Society der seniorforsker Kjell Inge Reitan ved Sintef Fiskeri og Havbruk er styremedlem.



– Det viktigste fokus vil være å basere fremtidig utvikling på fiskevelferd. Det vil legge premissene for fremtidig fiskeoppdrett, sier Reitan.



Han tror forbrukerne i større grad vil stille krav til hvordan fisken de kjøper blir produsert.



– De vil ha et grønt produkt, og det skal være bærekraftig, sier han. For å unngå «skrekkscenarioer» må derfor teknologien utvikles videre.



Mer plass

Torsken fra Villa er sertifisert av Debio som er kontroll- og godkjenningsinstans for økologisk produksjon og omsetning i Norge.



Sammenlignet med annen fisk har den bedre plass i merdene, og det stilles også krav til hvilke råvarer som brukes i fôret. Økologisk fôr inneholder ikke villfisk for å unngå at mer fiskeprotein går inn i produksjonen enn det kommer ut av den.



– Vi bruker avfall fra fiskeindustrien i tillegg til økologiske vegetabilske råvarer, sier Andreassen. Fisken skal heller ikke transporteres mer en nødvendig, og avlives på en human måte.



Men økologisk produksjon koster. Ett kilo økologisk oppdrettstorsk er omtrent 30 prosent dyrere å produsere enn vanlig oppdrettstorsk.



– Får dere igjen det i markedet?



– Nå gjenstår det å se i det norske markedet, men i det internasjonale markedet har vi gjort det. Men vi ber jo kundene om å betale mer og må være aktivt ute for å forklare hvorfor de skal gjøre det, sier Andreassen.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå