*Nettavisen* Nyheter.

Må vi styre foreldrene?

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Både pappaperm og kontantstøtten står i fare. Spørsmålet er om vi tør overlate hjemmene til folk flest.

19.01.10 12:32

Ledende Høyre-politikere tenker høyt om økonomiske virkemidler som skal stimulere småbarnsforeldre til en likere fordeling hjemme mellom mor og far.

Typisk nok bruker vi milliarder av kroner på tiltak som virker motsatt: Mens pappaperm skyver far hjem, virker kontantstøtten ofte slik at kvinner forblir hjemme på offentlig støtte.

Hovedspørsmålet er likevel om vi tør overlate til foreldrene selv å bestemme arbeidsfordelingen, eller om vi fortsatt skal bruke pisk og gulrot for å få dem til å oppføre seg slik vi vil.

Dette er naturlig nok et ideologisk problem for et økonomisk liberalt parti som Høyre.

Høyrekvinnene vil gå til angrep på fedrekvoten - altså den betalte permisjonen som skal forbeholdes far etter en fødsel: - Tiden er moden for å gi familiene full valgfrihet, sier leder av Høyres kvinneforum, Linda C. Hofstad Helleland, til Adresseavisen.

Hva mener du om pappaperm eller kontantstøtte? Diskuter saken i debattforumet under saken.

I dag er reglene slik at familien mister permisjonsuker dersom far ikke tar ut sin permisjon. I Norge er 10 uker forbeholdt far, mens Island for eksempel har en tredel til far, en tredel til mor og en tredel som kan brukes valgfritt. Dette er også en modell SV-politiker og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken ønsker seg i Norge.

– Nettopp nå når vi har en så radikal familieminister som vil blande seg inn og styre valgene familiene gjør, blir det viktig at Høyre står fram med et alternativ, sier Linda Hofstad Helleland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Og partiet får umiddelbart svar på tiltale: - Høyrekvinnene vil snu tiden tilbake, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen.

Paradoksalt nok er frontene mindre klare når det gjelder kontantstøtten, som venstresiden alltid har vært imot. Den ble i sin tid vedtatt som en uhellig allianse mellom krefter som vil ha en av foreldre hjemme i stedet for barnehage (ofte mødre) og krefter som ønsket rettferdighet for dem som ikke fikk barnehageplass, men heller støtte til barnepass.

Nå nærmer det seg full barnehagedekning i Norge, og da er tiden inne for å revurdere om man skal kompensere dem som ikke bruker offentlige fellestjenester.

I Unge Høyre er man stemt for å kutte hele kontantstøtten: - Det faller mitt høyrehjerte tungt at jeg har med tiden har kommet til den erkjennelse, at kontantstøtten kanskje er det største hinderet for en vellykket integrering i Norge, og derfor bør revurderes, mener Daniel Bjarmann-Simonsen, som er medlem i Unge Høyres programkomité for innvandring og integrering.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Unge Høyre (Unge Høyre)

Hovedbegrunnelsen er at kontantstøtten får innvandrerkvinner til å bli hjemme: - Hvis vi gir avkall på litt av vår frihet til å velge, vil det tjene til fellesskapets beste. Der vi gir avkall på litt av vår frihet til å velge, får våre nye medborgere friheten fra en ordning som innbyr til et liv på sidelinjen, sier Bjarmann-Simonsen, som også er leder for Nordland Unge Høyre.

Den ene delen av Høyre vil altså gi foreldrene valget selv, mens den andre vil fjerne valgfriheten.

Nå er det ingen menneskerett å få offentlig støtte, og det er ikke noe prinsipielt galt i at staten bruker pengene til å stimulere en atferd hvor flere fedre er mer hjemme med barna etter en fødsel. Det finnes mye forskning som tyder på at det er bra.

Samtidig var kontantstøtten et logisk tiltak så lenge det ikke var full barnehagedekning. Men når det målet blir oppnådd, er tiltaket klart for skraphaugen. Å gi noen støtte for ikke å bruke offentlige tjenester er et dårlig prinsipp.

Høyre bør derfor lande på å beholde - eller aller helst; utvide - fedrekvoten - og kutte kontantstøtten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.