*Nettavisen* Nyheter.

Maarud har ikke lenger enerett på ordet «potetgull»

Maarud har mistet eneretten til å kalle chipsen sin for «potetgull».  Foto: maarud.no

Varemerkeregistreringen kjennes ugyldig av Oslo tingrett.

30.09.15 19:09

Oslo tingrett slo onsdag fast at Maarud ikke lenger har enerett til å kalle potetchipsen sin for «potetgull», melder VG.

Det er konkurrentene i Orkla-eide Kims som stevnet Maarud for retten fordi de var leie av å måtte kalle produktene sine for «potetchips».

Spørsmålene som retten har tatt stilling til, er blant annet om ordet «potetgull» brukes i dagligtalen til folk flest og om varemerkeregistreringen til Maarud fra mars 2010 dermed har vært ugyldig.

Les bakgrunnen her: Spiser du potetgull eller potetchips?

Avgjørende for varemerkeregistreringens gyldighet har vært om «potetgull» var egnet til å skille en virksomhets varer fra andres, altså om det hadde særpreg.

I retten har det blitt vist at det forekommer omfattende beskrivende bruk av ordet, og i dommen står det at monopolisering av ord som i så stor utstrekning benyttes som beskrivende bør unngås.

I dommen ble samtidig Orklas krav om fastsettelsesdom slik at de kan bruke betegnelsen «potetgull»i egen markedsføring avvist.

Les dommen fra Oslo tingrett i sin helhet her.

- Unaturlig å snakke om potetchips

- Det som er kjernen i saken, er at Maaruds varemerkeregistreting er kjent ugyldig. Nå skal vi lese dommen og se hva det står. Men hovedinntrykket er at det er full seier, og vi er glade for at retten er enige med oss, sier Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionary & Snacks Norge, til Nettavisen.

- Dette er noe som har utviklet seg over tid, og det har å gjøre med at folk flest snakker om potetgull når de omtaler både våre og konkurrentens produkter. Det er naturlig for oss å snakke samme språk som båre kunder gjør, og det har vært hoveddrivkraften vår. Det har vært unaturlig for oss å insistere på å snakke om potetchips, fortsetter Rønning.

- Vi fikk vite dette nettopp før vi skulle reise hjem, og det har vært en liten jubelscene der vi har fortalt våre folk om hva som har skjedd. Vi er glade for at retten har vært enige i vår oppfatning.

Maarud på sin side har uttalt at de har brukt store summer på å bygge opp varemerket «potetgull» og sier de har brukt ordet siden 1936.

- Skuffende

I en pressemelding skriver administrerende direktør i Maarud, Chris Samways, at de er skuffet over utfallet.

« Maarud har i dag fått tilgang til dommen fra Oslo Tingrett i Potetgull-saken. Den sier at varemerkeregistreringen av Potetgull, godkjent av Patentstyret i 2009 er ugyldig. Retten tar ikke stilling til hvorvidt Potetgull har degenerert som varemerke eller til varemerkets stilling i 2015. Retten konkluderer med at det IKKE er fritt frem for Orkla til å bruke Potetgull for å beskrive chips-produktene sine».

– Dommen er selvfølgelig skuffende. Vi vil nå lese dommen grundig, før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier Samways.

Videre sier han at Maarud aldri har villet at folk ikke skal bruke ordet potetgull i dagligtalen.

– Vi har vært opptatt av å beskytte vårt merkenavn som har en lang og stolt historie. Det er som med Farris, en av Norges sterkeste merkevarer. Ringnes kan ikke forhindre at folk bestiller Farrisnår de ønsker vann med bobler på restaurant, men Ringnes vil ikke tillate andre drikkevareprodusenter å lage flasker med Farris-navnet på, sier han.

Saken oppdateres.


Annonsebilag